Kiitos kaikille saneerausalueen asukkaille, jotka olette esittäneet kysymyksiä vesihuollon saneeraushankkeesta! Pitäjänmäen putkisaneeraus on pilottihanke ja kysymyksenne auttavat meitä muokkaamaan uutta toimintamallia.
Julkaisemme kysymyksenne ja niihin kootut vastaukset tällä sivulla.
Jos jokin asia on sinulle epäselvä, ole meihin yhteydessä. Lähetä kysymyksesi sähköpostiosoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai jätä viestisi työmaatoimiston postilaatikkoon. Laatikko sijaitsee Piispantie 6 tuntumassa. Koko urakan ajan voit myös tulla juttelemaan kanssamme!
Olemme jakaneet usein kysytyt kysymykset seuraaviin aihealueisiin. Pääset suoraan valitsemaasi aiheeseen napsauttamalla allaolevaa pikalinkkiä:
- Yleisesti hankkeesta
- Viestintä
- Rakentaminen ja työmaan eteneminen
- Kustannukset ja rahoitus
- Toimintamallin periaatteet
- Hulevedet
1. Yleisesti hankkeesta
Miksi HSY kutsuu kiinteistönomistajia mukaan uudenlaiseen vesihuollon saneeraamiseen?
Hyväkuntoiset tonttijohdot ovat tärkeä osa toimivaa vesihuoltoverkostoa ja varmistavat osaltaan, että kiinteistössäsi juodaan raikasta hanavettä ja viemäröinti toimii luotettavasti. Myös suunnitelmallinen kunnossapito on kiinteistönomistajalle huomattavasti edullisempaa kuin yllättävän putkirikon korjauttaminen.
Vesilaitoksen päivystys kuitenkin vastaanottaa harvakseltaan puheluita rikkoutuneista tonttivesijohdoista tai -viemäreistä. Kiinteistönomistajalle tulee yllätyksenä, että tonttijohdot ovat omistajan kunnossapitovastuulla. Tällöin myös mahdollisten vuotovahinkojen korvaaminen ovat hänen vastuullaan.
Haluamme lisätä tietoisuutta asiasta ja auttaa pitäjänmäkeläisiä tarjoamalla helpon mahdollisuuden tonttijohtosi saneeraukseen osana omaa urakkaamme.
Nyt tavoittelemme Pitäjänmäen putkisaneeraus -hankkeella yhteistä toimintamallia kaikille HSY:n asiakkaille. Pitäjänmäellä kokeiltava malli on tarkoitus ottaa jatkossa käyttöön kaikissa HSY:n aluesaneeraushankkeissa.
Miksi tonttijohtojen saneeraaminen maksaa?
Pitäjänmäen putkisaneerauksessa HSY käyttää ensimmäistä kertaa kiinteää hintaa tonttijohtojen saneeraukseen yleisellä alueella. Kustannus (eli 4 000 euroa per kaivanto) perustuu aikaisempaan tekemäämme pilottihankkeeseen, jossa teetimme urakoitsijalla tonttijohtojen saneerauksia. Kustannus on kiinteistönomistajalle sama huolimatta siitä, sijaitseeko HSY:n rakentama runkolinja tontin vieressä tai kauempana katualueen toisella puolella.
Saneerausmaksusta tehtävä kiinteistökohtainen ikävähennys puolestaan perustuu vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin, jotka ovat osa liittymissopimusta: HSY kompensoi uudemman tonttijohdon saneerauskustannuksia, kun taas käyttöikänsä lopussa oleva tonttijohto on kiinteistönomistajan kokonaan maksettava itse.
Huomaathan, että HSY ei laskuta yleisellä alueella kulkevien tonttijohtojen saneeraamisesta, jos sinä kiinteistönomistajana saneeraat tonttijohdot myös tontin rajojen sisällä. Toimintatavalla haluamme kannustaa kiinteistönomistajia pitämään tonttijohdot ja välttämään yllättävät putkirikot.
Missä hintaluokassa tonttijohtojen saneeraukset tyypillisesti liikkuvat?
Eri kiinteistölle tarjottava saneerauspalvelu saattaa poiketa toisistaan, koska kiinteistöjen saneerausolosuhteet ovat erilaisia. Näitä ovat esimerkiksi vesijohto, jäte- ja huleputkien sijoittelu, kiinteistöjen pihan nykyiset pintarakenteet ja tonttijohtojen pituus.
Erojen takia TerraWise tarjoaa suuntaa antavan hinta-arvion, joka on 4 650 euroa per tonttijohtokaivanto. Arvio sisältää arvonlisäveron 24 %. Katso myös esimerkit suuntaa antavista hinta-arvioista. Linkki: Pitäjänmäen putkisaneerauksen suuntaa antava hinta-arvio.
Miten saan tarjouksen omien tonttijohtojeni saneeraamisesta tai uuden hulevesiviemärin rakentamisesta?
Ota yhteyttä Pitäjänmäen putkisaneerauksen urakoitsijaa, TerraWiseen sähköpostitse pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai soita numeroon 040 626 6426. Kerrothan meille nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuoden sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat tarjouksen tekemisessä.
Vastaamme tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian ja kerromme seuraavasta vaiheesta. Pyytämäsi tarjous ei tässä vaiheessa sido sinua mihinkään.
Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja. Jos asut kerrostalossa tai omistat yrityskiinteistön, otathan yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään tai hallitukseen. Heistä jompikumpi hoitaa asian puolestasi.
Miten toimin, jos tonttiviemärit on uusittu alle 20 vuotta aikaisemmin, mutta tonttivesijohto ei?
Jos et halua saneerata tontilla kulkevia viemäriputkia, voimme sopia pelkän tonttivesijohdon saneerauksesta. Kerro tilanteestasi tarjouspyynnön yhteydessä. Jos tiedot tehdyistä saneerauksista löytyvät sinulta tai kaupungin arkistoista, menee tieto tehdystä saneerauksesta TerraWisen kautta eteenpäin.
Pyydä tarjous seuraavasti: ota yhteyttä Pitäjänmäen putkisaneerauksen urakoitsijaa, TerraWiseen sähköpostitse pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai soita numeroon 040 626 6426. Kerro meille nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuosi sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa.
Tämän jälkeen terraWiseläiset lähettävät sinulle kirjallisen tarjouksen kotisi tonttijohtojen saneerauksesta.
2. Viestintä
Mistä saan ajantasaista tietoa siitä, miten Pitäjänmäen putkisaneeraus etenee ja mitä minun tulee tehdä kiinteistönomistajana?
Hankkeen alkaessa vuonna 2020 HSY on toimittanut alueen asukkaille asiakaskirjeet saneeraustarpeesta sekä sen ajankohdasta Sen jälkeen HSY on lähettänyt saneerauksesta uutiskirjeitä muutamien kuukausien välein. ja Pitäjänmäen putkisaneerauksen urakoitsija, TerraWise on jakanut urakointia koskevan tiedotteen alueen asukkaiden postilaatikoihin keväällä 2021.
Asiakaskirjeet löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/marttila kohdasta kiinteistönomistajille. HSY:ltä voi myös pyytää uuden postitetun kirjeen niin halutessaan. Voit ilmoittautua uutiskirjeen tilaajaksi! Linkki: Liity uutiskirjeenkirjeen tilaajaksi.
Pidämme asukkaille myös infotilaisuuksia noin puolen vuoden välein. Pandemian takia tilaisuudet on jouduttu pitämään etätilaisuutena, mutta olemme tarjonneet kaikille halukkaille mahdollisuuden seurata infotilaisuutta myös Pitäjänmäen kirjastossa.
Myös työmaan henkilöstömme vastaa kysymyksiisi tai välittää niitä projektin jäsenille vastattavaksi. Voit tulla aina juttelemaan kanssamme paikan päälle!
Saisiko tiedotteet myös sähköisessä muodossa? Voimme jakaa ne taloyhtiömme asukkaille tehokkaimmin sähköiseen järjestelmään luukkujakelun sijasta.
Kerromme työmaan etenemisestä verkkosivuillamme, Facebookissa sekä muutaman kuukauden välein lähetettävässä sähköisessä uutiskirjeessä. Nämä kaikki tiedot voi välittää asukkaille esimerkiksi sähköpostitse. Voit ilmoittautua uutiskirjeen tilaajaksi tästä linkistä: Liity uutiskirjeenkirjeen tilaajaksi.
Miksi Pitäjänmäen putkisaneerauksen urakoitsija TerraWise ei vastaa sähköposteihin?
Olemme pahoillamme, jos olet joutunut odottamaan vastausta. Meille TerraWiselle on tullut saneerausurakasta ilahduttavan paljon kysymyksiä ja tarjouspyyntöjä. Osa kysymyksistä vaatii paneutumista, mutta vastaamme kaikkiin viesteihin mahdollisimman nopeasti.
Olemme joutuneet käytännön syistä porrastamaan sähköposteihin vastaamista ja tonttijohtotarjouksien tekoa. Teemme tarjoukset saneerausvaiheittain, työn etenemisjärjestyksen mukaan.
Jos olet pyytänyt meiltä tonttijohtojen saneeraustarjouksen, odotathan vielä hetken. Samoin pyydämme ystävällisesti malttia, jos kysymyksesi vaatii meiltä tarkempien tietojen selvittämistä.
3. Rakentaminen ja työmaan eteneminen
Mistä saan selville, milloin saneeraustyömaa on oman kiinteistöni kohdalla?
Työmaa on jaettu neljään eri alueeseen, ja ne on merkitty taulukkoon aloitusajakohdan mukaan. Löydät alue- ja katukohtaisen aikataulun tämän sivuston etusivulta, saneerausalueen kartan vasemmalta puolelta. Aikataulu on katseltavissa linkin kautta.
Lähempänä tarkempaa saneerausajankohtaa, TerraWisen työntekijä ottaa kiinteistön omistajaan puhelimitse yhteyttä ja sopii tonttisaneerauksen aloituksesta kunkin kiinteistön omistajan kanssa.
Millaisella aikataululla tonttijohtojen saneerauksesta sovitaan asukkaan kanssa?
Aikataulu riippuu paljon kohteesta. Olemme aloittaneet työt Marttilan alueelta ja olemme edenneet vuonna 2023 alueille 1 ja 4. Myös tonttijohtojen saneeraus sovitaan asukkaiden kanssa tässä järjestyksessä.
Sovimme aina asiakkaan kanssa etukäteen katselmusajan ja yhteisen katselmuksen jälkeen asukas saa meiltä tarjouksen. Kun tarjous on hyväksytty, sovimme saneerausajakohdasta asukkaan kanssa.
Kannattaisiko kiinteistöllä tehtävä katselmus tehdä ennen talvea ja lumien tuloa?
Katselmus kannattaa tehdä lumettomana aikana ja tähän pyritään. Teemme tonttijohtojen saneerauksia niin pitkään kuin säät sen sallivat. Katselmukseen ei vaikuta pienet lumimäärät.
Koska routa tulee jossain kohtaa väistämättä vastaan, kiinteistönomistajien tonttijohtojen saneeraus rauhoitetaan sydäntalveksi. Jatkamme kuitenkin katualueilla kulkevien runkojohtojen ja -viemäreiden saneerausta läpi talven.
Toimittaako HSY piirustukset, jossa näkyvät saneerattujen vesijohtojen ja viemäreiden paikat tontilla?
Kyllä, piirustukset toimitaan kiinteistönomistajalle. Me terrawiselaiset, alueesi urakoitsijana, toimitamme kiinteistölle kuvat kaikista saneeraamistamme johdoista. Piirustukset toimitetaan kiinteistönomistajalle sen jälkeen, kun koko urakka on saatu valmiiksi vuoden 2023 lopussa.
Tullaanko töiden aikana katkaisemaan vedensaanti tai estämään viemärien käyttö?
Pyrimme ilman muuta minimoimaan saneerauksesta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. Kerromme tiedossa olevista vesikatkoista jokaiselle asukkaalle hyvissä ajoin etukäteen. Viemärit toimivat koko urakan ajan.
Yllättäviä vesikatkoja työmaalla saattaa kuitenkin ilmetä putkirikkojen tai muiden ennalta arvaamattomien seikkojen vuoksi. Kerromme äkillisistä vesikatkoksista Pitäjänmäen putkisaneerauksen Facebookissa, @pitajanmaenputkisaneeraus. Voit myös tilata HSY:n ylläpitämän tekstiviestipalvelun vesikatkoksista. Linkki: Tilaa tekstiviestipalvelu
Jos vesikatkos pitkittyy, järjestämme alueen asukkaille aina väliaikaisen vedenjakelun.
Pääsevätkö hälytysajoneuvot liikkumaan saneerauksen aikana Pitäjänmäen kapeilla kaduilla?
Kyllä pääsevät, sillä suunnittelemme saneerauksen ja väliaikaiset kulkureitit aina turvallisuus edellä. Toimitamme muun muassa hätäkeskuslaitokselle työmaasuunnitelmat ja kulloinkin voimassa olevat poikkeusreitit.
Jos alueen asukkaat joutuvat soittamaan yleiseen hätänumeroon (112), apu pääsee perille.
Entä voiko omalta tontilta ajo estyä?
Tällainen tilanne on väliaikaisesti mahdollista. Erityisesti silloin, kun joudumme kaivamaan tonttiliittymän kohdan auki. Näissä tilanteissa otamme yhteyttä omakotitalon omistajaan tai isännöitsijään ja sovimme mahdollisista väliaikaisista järjestelyistä.
Saneerausalueen työkoneilla on myös niin sanottu väistämisvelvollisuus, joten ota kontakti kuljettajaan esimerkiksi heilauttamalla kättäsi. Näin työkoneen kuljettaja osaa siirtyä hetkeksi sivuun. Saneerausaikana kannattaa myös varata siirtymiin tavallista enemmän aikaa.
4. Kustannukset ja rahoitus
Millaisia laskuja on tulossa kiinteistönomistajille ja milloin? Tarjoaako HSY rahoitusta?
Saneerauksesta koituu kiinteistönomistajalle seuraavia kustannuksia:
- Tontinrajojen sisällä tehtävä tonttijohtojen saneeraus tai rakentaminen, mikäli kiinteistön omistaja tilaa saneerauksen TerraWiselta:
- Kiinteistön omistaja saa tarjouksen TerraWiselta. Olemme sopineet rahoitusyhteistyöstä Osuuspankin ja Santanderin kanssa. Löydät lisätietoja Kiinteistön omistajalle -valikosta. Linkki: Kiinteistönomistajalle.
- HSY lahjoittaa tarvittavat putkimateriaalit, mutta laskuttaa vesimittarin uusimisesta omakotitalossa noin 430 € (sisältää alv:n).
- Tontin rajojen sisällä tehtävä tonttijohtojen saneeraus tai rakentaminen, mikäli tilaat saneerauksen muulta kuin HSY:n urakoitsijalta:
- Kiinteistönomistajana saat pyytää tarjouksen kaivu- ja rakennustyöstä haluamaltasi urakoitsijalta. Tuolloin sinun tulee kysyä urakoitsijalta suoraan heidän mahdollisista rahoitusjärjestelyistä.
- HSY lahjoittaa tarvittavat putkimateriaalit, mutta laskuttaa vesimittarin uusimisesta omakotitalossa noin 430 € (sisältää alv:n).
- Yleisellä alueella tehtävä saneeraus: tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4 000 euroa per kaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. TerraWise selvittää tonttijohtojen ikää yhdessä kiinteistönomistajan ja arkistoista löytyvän tiedon avulla. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen. HSY laskuttaa yleisellä alueella tehdyn saneerauksen urakan valmistumisen jälkeen vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa. HSY ei kuitenkaan laskuta yleisellä alueella kulkevien tonttijohtojen saneerauksesta, mikäli kiinteistönomistaja saneeraa kiinteistön rajojen sisällä kulkevat tonttijohdot HSY:n urakan yhteydessä. HSY:llä ei ole mahdollisuutta tarjota rahoitusjärjestelyjä, mutta osamaksujärjestely sen sijaan on mahdollinen. Sovi tästä etukäteen HSY:n kanssa.
- Uusi hulevesiviemäri: Jos hulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella. Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa rakentamismaksun, mikä vuoden 2023 hinnastossa on 3 467,51 € (sisältää alv:n). Uudesta hulevesiliittymästä HSY laskuttaa hinnaston mukaisen maksun, kun kiinteistö on liitetty hulevesiviemäriin.
Mikä ero on hinnassa, kun kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot HSY:n urakan yhteydessä tai erillisenä hankkeena?
HSY:n aluesaneerauksessa tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per liitoskaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen.
Jos kiinteistönomistaja saneeraa itsenäisesti HSY:n hankkeen ulkopuolella,
- urakoitsijalta tulee kustannuksina kaivu- ja rakennustyöt, kaivualueen ennallistaminen ja mahdolliset asfaltointityöt
- kaupunki laskuttaa kaivuluvasta yleisellä alueella.
HSY:n kiinteitä kustannuksia vuoden 2023 hinnaston mukaan ovat seuraavat, kun tonttiliitokset ovat yhdessä kaivannossa ja liitoksista selvitään yhdellä käynnillä:
alv 0 % | alv 24 % | |
---|---|---|
Vesijohto | 1 930,57€ | 2 393,91 € |
Jätevesiviemäri | 280,54 € | 347,87 € |
Hulevesiviemäri | 280,54€ | 347,87 € |
2 491,65 € | 3 089,65 € |
Kummassakin tapauksessa, oli kyseessä sitten HSY:n urakoitsija tai muu, tonttivesijohdon saneerauksen yhteydessä vesimittariteline, -venttiilit ja vesimittari uusitaan tarvittaessa.
HSY laskuttaa tarvikkeet sekä mahdolliset vesimittaritelineen siirtokustannukset toteutuneen mukaisesti.
Kustannusarvio uusimis-/siirtokustannuksista:
- Omakotitalot (osat 130 € + työn osuus 300 €) 430,00 € (sis. alv 24 %)
- Rivi-/kerrostalo, 1 vesimittari (osat 450 € + työn osuus 300 €) 750,00 € (sis. alv 24 %)
- Rivi-/kerrostalo vesimittaritukilla (osat 1300 € + työn osuus 450 €) 1 750,00 € (sis. alv 24 %)
Jos kiinteistöllä on eri ikäisiä tonttijohtoja, osa pitää saneerata ja osa ei, niin miten toimitaan ja miten HSY:n rahallinen tuki lasketaan tässä tapauksessa?
Suosittelemme uusimaan 20 vuotta vanhemmat tonttijohdot. Jos esimerkiksi tonttivesijohto on uusittu vuoden 2001 jälkeen, mutta tonttiviemärit ovat vanhemmat, on tarpeen saneerata vain tonttijätevesiviemäri ja -hulevesiviemäri.
Tilanne pitää katsoa tapauskohtaisesti, mutta esimerkkitapauksessa HSY kompensoi joka tapauksessa viemäreiden saneeraamista eikä laskuta yleisellä alueella tehtyä työtä, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisäpuolella. Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti.
Kiinteistöllä ei ole hulevesiviemäriä. Paljonko sen rakennuttaminen maksaa?
Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti. HSY laskuttaa liittymismaksun uudesta hulevesiliittymästä liittymisen jälkeen.
Jos hulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella. Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa rakentamismaksun. Vuoden 2023 hinnastossa se on 3 467,51 € (hinta sisältää alv:n 24 %)
Koskeeko tontin sisäisten johtojen saneerauksen kotitalousvähennys taloyhtiöitä?
Verottajan sivuilla mainitaan asiasta seuraavasti. ”Huoneiston omistajana voit saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle.”
Linkki: lisätietoja verottajalta.
5. Toimintamallin periaatteet
Mihin perustuu se, että HSY saneeraa yleisellä alueella kulkevia tonttijohtoja, vaikka ne ovat kiinteistönomistajan vastuulla?
Vuotojen riski lisääntyy putkissa 20 vuoden jälkeen. Kiinteistönomistajan näkökulmasta äkillinen putkirikko on huomattavasti kalliimpi korjauskulu kuin suunniteltu kunnostus. Saneerauksella haluamme auttaa kiinteistönomistajaa kunnossapitovastuun toteuttamisessa, sillä putkirikosta usein aiheutuu vahinkoja kiinteistölle itselleen. Pahimmassa tapauksessa kustannuksia syntyy naapurillekin.
Vuotovahingot vaikuttavat myös HSY:n vedenjakeluun ja vesihuollon yleiseen toimitusvarmuuteen. Vuodot ovat myös ympäristöriski.
Koska yleisellä alueella saneeraaminen usein edellyttää myös kadun avaamista ja tonttijohdot kulkevat lomittain muun infran kanssa, kiinteistönomistajalle on tonttijohtojen saneerauksesta selkeä turvallisuus- ja kustannushyöty.
Hinnoittelu ikävähennyksen mukaan perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikanaan käynyt kuluttajaviranomaisen kanssa läpi VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi. HSY:n toimintatavat pohjautuvat VVY:n suosituksiin.
HSY on sisällyttänyt omiin vesihuollon yleisiin toimitusehtoihinsa VVY:n toimitusehtosuosituksia. Asiakas on sitoutunut toimitusehtojen noudattamiseen allekirjoittaessaan liittymis- ja käyttösopimuksen.
Mitä vastuu tonttijohdoista tarkoittaa?
HSY:n vesihuollon sopimus- sekä yleisten toimitusehtojen mukaisesti tonttijohdot ovat liittyjän omaisuutta myös katualueella. Liittyjä vastaa tonttijohtojensa kunnosta. Tällöin liittyjä vastaa myös tonttijohtovaurioista, jos ne aiheuttavat putkirikkoja tai muuta vahinkoa.
HSY:n vesihuollon sopimusehtojen 10 §: ”Tonttivesijohdon ja tonttiviemärin rakentamisen, kunnossapidon, uudelleenrakentamisen ja maanrakennustyöt suorittaa kustannuksellaan liittyjä.”
HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen 1.10: ”Liittämiskohdalla tarkoitetaan tonttijohtojen ja yleisten johtojen liittämiskohtaa. Liittämiskohdassa katsotaan laitoksen (HSY) vesijohto- ja viemäriverkoston kunnossapitovelvollisuus päättyväksi ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (kvv-laitteisto) kunnossapitovelvollisuus alkavaksi.”
Vastuunjaon takia mahdolliset yllättävät vahinkotilanteet voivat tulla kiinteistönomistajalle erittäin kalliiksi, mikäli kunnossapitovastuun alaisesta omaisuudesta (eli tonttijohdoista) ei ole pidetty huolta saneeraamalla niitä oikea-aikaisesti.
Lisäksi on huomioitava, että kiinteistöstä lähtöisin oleva vahinko voi muodostaa kiinteistön omistajalle korvausvelvollisuuden myös muita HSY:n asiakkaita sekä HSY:tä kohtaan.

Milloin kustannuksen jakoperusteet (runkolinjan ja tonttirajan osuuden pakollinen saneeraus) on hyväksytty HSY:n ja sen asiakkaiden välisissä sopimuksissa?
Kun asiakas liittyy HSY:n vesihuoltoverkkoon, hän hyväksyy HSY:n vesihuollon sopimusehdot, sekä yleiset vesihuollon toimitusehdot osana liittyjän sopimusta.
Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin kohtaan 8.4: ”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.” HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015, mutta periaate on ollut kirjattuna jo Helsingin kaupungin antamissa yleisissä määräyksissä vesi- ja viemärilaitokseen liittymisestä v. 1974. Tällöin ei tehty sopimuksia vaan kaupunki antoi määräykset.
Lisätietoa vesihuoltoverkostoon liittymisestä löytyy verkkosivuillamme. Linkki: vesihuoltoverkostoon liittyminen.
HSY on suunnitellut yhteissaneerauksen toimintamallia useamman vuoden ajan. HSY:n hallituksen päätös toimintamallin hyväksymisestä ja hankkeen toteuttamisesta Pitäjänmäen Marttilan alueella on tehty 13.3.2020. Linkki: HSY:n hallituksen päätöspöytäkirja
Onko ikään perustuvaa laskutusta kiinteistöiltä aikaisemmin HSY:n taholta toteutettu tällä tasolla?
Tosiasia on, että käytännön toimintatapa HSY:ssä on vaihdellut. HSY perustettiin 10 vuotta sitten ja siihen liitettiin neljä eri vesilaitosta, joilla oli eri toimintatavat. Toimintatapoja on yhtenäistetty vähitellen, ja se on tavoitteena myös tässä hankkeessa. Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa.
Hinnoittelu perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikoinaan käynyt läpi kuluttajaviranomaisen kanssa läpi VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi.
HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän osuus laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. HSY:llä on näin ollen nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin mitä VVY suosittaa.
Eihän esim. Fortum voi laskuttaa asiakkaitaan, jos se parantaa sähköverkon kantokykyä tai luotettavuutta. Helen Sähköverkko Oy ei laskuttanut, kun sähkö maan alta vietynä uusittiin talon seinään asti. Miten HSY voi laskuttaa omasta vesihuoltoverkostaan?
Aloilla on erilainen lainsäädäntö ja sopimukset. HSY ei laskuta omasta vesihuoltoverkostostaan, vaan tonttijohdot ovat kiinteistönomistajan omaisuutta. Jos tonttijohdot lähenevät teknisen käyttöiän päättymistä, ne on järkevä saneerata samalla kun HSY saneeraa runkojohdot. HSY:n toteuttama saneeraus on turvallisempi ja edullisempi ratkaisu asiakkaalle kuin jos tonttijohtoon tulee yllättävä putkirikko. Äkillinen korjaus on aina hankalaa ja kallista.
Yleisellä alueella saneeraaminen usein edellyttää myös kadun kaivamista auki ja tonttijohdot kulkevat maan alla lomittain muun infran kanssa. Kiinteistönomistaja saa selkeän hyödyn sekä kustannusten että turvallisuuden näkökulmasta. Pääkaupunkiseudun vesihuoltolaitoksilla on aina ollut käytössä tämä valtakunnallisestikin yleinen vastuunjako tonttijohdoista ja runkoputkista. Liittymissopimuksen liitoskohtalausunnossa on mainittu vastuuraja. Sähköverkon liittymispiste on talon seinässä eli eri paikassa.
Miten varmistetaan, että toimintamalli on kaikille kiinteistönomistajille oikeudenmukainen?
HSY:n pitää kohdella asiakkaitaan yhdenvertaisesti. Kiinteän maksun ansiosta kiinteistönomistajalle kustannus on sama, sijaitsee HSY:n rakentama runkolinja sitten tontin vieressä tai katualueen toisella puolella.
Aluesaneerauksen ja tonttijohtojen systemaattisen saneerauksen toimintamalli on uusi, ja pilotoimme sitä Pitäjänmäen kohteessa. Aikaisemmin on ollut käytössä vaihtelevia toimintamalleja. Hankkeessa toimintatavat pyritään muokkaamaan sellaisiksi, että jatkossa voimme taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun kaikille asiakkaillemme.
Ikävähennykseen perustuva hinnoittelu perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikoinaan käynyt läpi kuluttajaviranomaisen kanssa VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi.
HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän vastuu kustannuksista laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. Näin ollen HSY:llä on nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin VVY:n suositus edellyttäisi.
HSY on kertonut tulevasta hankkeesta saneerattavan alueen liittymäasiakkaille vuotta ennen rakentamisen aloittamista. Viestinnän aikaisen vaiheen tarkoitus on ollut, että asiakkaat ehtivät varautua hankkeeseen myös rahoituksen osalta. HSY laskuttaa yleisen alueen tonttijohtojen saneeraamisesta vasta vuosien 2023–2024 vaihteessa, ja silloinkin osamaksu on mahdollinen.
Rahoituksen järjestelyyn ja maksuun on varattu runsaasti aikaa. HSY ei laskuta yleisellä alueella toteutetusta tonttijohtojen saneeraamisesta lainkaan, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisällä HSY:n hankkeen aikana. Myös urakoitsija on järjestänyt tontin rajojen sisällä toteutettavaan tonttijohtojen saneeraamiseen rahoituksen.
Voiko tonttijohtojen saneeraamiseen käyttää muuta kuin HSY:n kilpailuttamaa urakoitsijaa?
Kiinteistönomistajana voit tilata tonttijohtojen saneerauksen tontin rajojen sisäpuolella myös muulta kuin HSY:n urakoitsijalta. Jotta olet oikeutettu HSY:n rahalliseen kannustimeen, tulee sinun osoittaa, että tonttijohdot on saneerattu asianmukaisesti HSY:n urakan aikana. Lisäksi kiinteistönomistajana sinun tulee varmistaa, että tontilla tehtävään työhön on hankittu tarvittavat luvat. Linkki: lisätetoja vesi-ja viemäriliitosten uusimisesta.
- HSY:n aluesaneerauksessa tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per liitoskaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen.
- Jos kiinteistönomistaja saneeraa itsenäisesti HSY:n hankkeen ulkopuolella, urakoitsijalta tulee kustannuksina kaivu- ja rakennustyöt, kaivualueen ennallistaminen ja mahdolliset asfaltointityöt sekä kaupunki laskuttaa kaivuluvasta yleisellä alueella.
HSY:n kiinteitä kustannuksia vuoden 2023 hinnaston mukaan ovat seuraavat, kun tonttiliitokset ovat yhdessä kaivannossa ja liitoksista selvitään yhdellä käynnillä:
alv 0 % | alv 24 % | |
---|---|---|
Vesijohto | 1 930,57 € | 2 393,91 € |
Jätevesiviemäri | 280,54 € | 347,87 € |
Hulevesiviemäri | 280,54 € | 347,87 € |
2 491,65 € | 3 089,65 € |
Kummassakin tapauksessa, oli kyseessä sitten HSY:n urakoitsija tai muu, tonttivesijohdon saneerauksen yhteydessä vesimittariteline, -venttiilit ja vesimittari uusitaan tarvittaessa.
HSY laskuttaa tarvikkeet sekä mahdolliset vesimittaritelineen siirtokustannukset toteutuneen mukaisesti.
Kiinteistönomistajan tulee varmistaa, että tontille tehtävään työhön on hankittu tarvittavat luvat. Tekeekö sen urakoitsija vai kiinteistönomistaja?
Kiinteistönomistaja vastaa lähtökohtaisesti itse tarvittavista luvista. Tonttijohtojen saneeraustarjouksen yhteydessä voidaan kuitenkin sopia, että urakoitsija TerraWiselle annetaan valtakirja tarvittavien lupien hakemiseen kiinteistönomistajan puolesta. HSY:n verkkosivuilta voi tarkistaa ohjeet tonttijohtojen uusimiseen: https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesi–tai-viemariliitosten-uusiminen/
6. Hulevedet
HSY saneeraa hankealueen vanhat runkohulevesiviemärit ja rakentaa uudet hulevesiviemärit niille kaduille, joilta ne vielä puuttuvat. Hulevesiä ovat sade- ja sulamisvedet sekä rakennusten kuivatusvedet. HSY saneeraa myös kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttihulevesiviemärit runkolinjan liitoskohdasta kiinteistön tontin rajalle asti. Toimintamalli kustannuksissa on sama kuin muissakin tonttijohdoissa. Jos kiinteistönomistaja tai -haltija saneeraa tonttihulevesiviemärinsä HSY:n urakan yhteydessä, HSY ei laskuta yleisellä alueella tehdystä saneerauksesta.
Miksi hulevedet pitää kerätä kiinteistöllä?
Mitä enemmän alueella on läpäisemätöntä pintaa, sitä nopeammin ja enemmän hulevettä syntyy. Hulevedet aiheuttavat hallitsematonta tulvimista ja kuivatusongelmia rakenteeltaan tiivistyneessä kaupunkiympäristössä.
Lisäksi viemäriverkostoon pääsevät hulevedet aiheuttavat jäteveden puhdistustehon heikkenemistä jätevedenpuhdistamoilla sekä ohijuoksutuksia viemäriverkossa. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat, lisääntyneet rankkasateet vaativat myös varautumista.
Kuka päättää hulevesiviemäriin liittymisestä?
Hulevesien eli sade- ja sulamisvesien sekä kiinteistön kuivatusvesien viemäröinnistä löydät lisätietoa Helsingin kaupungin verkkosivuilta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/ymparistovaikutukset/hulevedet/. Myös HSY:n verkkosivuilta löydät neuvoja, www.hsy.fi/hulevesi.
Jos taas haluat hakea vapautusta hulevesiverkkoon liittymisestä, Helsingin kaupunki ympäristöviranomaisena päättää asiasta. Teemme yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa ja pyrimme siihen, että kysymyksiisi saadaan vastaus mahdollisimman nopeasti.
Hulevesiviemärin liittämisen vapauttamismenettelyyn liittyvissä asioissa pyydämme laittamaan lisäkysymykset suoraan Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Ville Hahkalalle, ville.hahkala@hel.fi, puh. 09 310 32005.
Tontilla tapahtuvan hulevesien viivyttämisen ja imeyttämisen teknisiin ratkaisuihin ja lupamenettelyihin liittyvissä kysymyksissä taas neuvoo rakennusvalvonta.
Haluan rakennuttaa uuden tonttihulevesiviemärin tontin rajojen sisällä. Mitä minun pitää tehdä?
Jos haluat tarjouksen tonttihulevesiviemärin saneeraamisesta tai uuden tonttihulevesiviemärin rakennuttamisesta HSY:n urakoitsijalta, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai puhelimitse numeroon 040 626 6426.
Kerrothan tarjouspyynnössä nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuoden sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat tarjouksen tekemisessä. Tarjous ei sido sinua vielä mihinkään. Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistösi tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja.
Urakoitsija TerraWise vastaa tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian. Kiinteistöihin ollaan yhteydessä saneerausjärjestyksen mukaisesti. Vuoden 2023 alussa on siirrytty saneeraamaan alueilla 1 ja 4.
Mihin perustuu velvoite liittyä kunnan hulevesiviemäriin tai hakea vapautusta liittymisvelvollisuudesta?
Vesihuoltolaki velvoittaa kiinteistöä liittymään vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin, jos sellainen alueella on. Liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta, mikäli liittäminen muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle taloudellisesti kohtuuttomaksi, hulevesiviemäröinnin tarve olisi vähäinen tai asiaan vaikuttaisi muu erityinen syy.
- Vesihuoltolaki 17 b §: Kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin.
- Vesihuoltolaki 17 c §: Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta kiinteistölle toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 17 b §:ssä tarkoitetusta liittämisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin.
- Jos kiinteistöllä ei ole hulevesijärjestelmää ja kiinteistönomistaja/-haltija ei ole halukas sellaista rakentamaan, liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista, joka on asiasta päättävä ympäristönsuojeluviranomainen.
Miten vapautusta liittymisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin haetaan?
Helsingin kaupungilla on oma lomake vapautuksen hakemiseen, ks. Helsingin kaupungin verkkosivut: https://www.hel.fi/static/ymk/lomakkeet/ysl_lomakkeet/Hulevesivapautuslomake.pdf
Hakemuksessa hulevedet voidaan esittää imeytettäväksi omalla tontilla tai johdettavaksi muualle esimerkiksi ojaan. Hakemuksessa sinun tulee esittää mahdollisimman yksityiskohtaisesti sekä hulevesiviemäriin liittämisestä että hulevesien hallinnasta aiheutuvat kustannukset.
Hakemuksessa pakollisena liitteenä on pätevän suunnittelijan/asiantuntijan tekemä tutkimus ja lausunto maaperän sopivuudesta imeyttämiseen tai maanomistajan suostumus ojaan johtamiselle. Mikäli oja on kaupungin omistamalla yleisellä alueella, tehdään kaupungin kanssa sijoitussopimus hulevesien johtamiselle.
Lisätietoa sijoitussopimuksesta Helsingin kaupungin verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=4985. Sijoitussopimus on maksullinen palvelu.
Hakemus liitteineen toimitetaan Helsingin kaupungin kirjaamoon. Hakemuksen käsittelyaika on keskimäärin 1–2 kk. Vapautuspäätös myönnetään toistaiseksi voimassa olevana tai määräajaksi. Jos vapautuksen edellytykset eivät enää täyty, voidaan päätös perua.
Onko TerraWisellä yhteistyögeologia siltä varalta, että hulevesivapaustarvetta ja -halukkuutta ilmenee enemmän?
TerraWisella on hankkeessa suunnittelukumppani ja hankeorganisaatiossa on mukana geoteknikoita. Yhteistyöstä täytyy sopia TerraWisen kanssa tarkemmin
Miten tiedän, paljonko hulevesijärjestelmään liittyminen maksaa? Kustannus pitää esitellä hulevesiviemäriin liittymisen vapautushakemuksessa.
Ikävä kyllä kiinteistöt ovat keskenään niin erilaisia, että tähän emme pysty suoraan vastaamaan. Suosittelemme olemaan yhteydessä hulevesisuunnittelun ammattilaisiin asiassa. Helsingin kaupungin oppaasta löytyy hyviä vinkkejä https://www.hel.fi/static/rakvv/ohjeet/Hulevesien_hallinta_tonteilla.pdf
Myös HSY:n verkkosivuilta löytyy lisätietoa hulevesiasioista. Linkki: Lisätietoja hulevesistä.
Pitääkö minun maksaa hulevesimaksua, jos saan vapautuksen hulevesiviemäriin liittymisestä?
Jos kiinteistö ei ole liittynyt hulevesiviemäriin, tulee kiinteistönomistajan maksaa perusmaksua.
HSY:llä on käytössä huleveden viemäröinnin liittymismaksu ja perusmaksu. Liittymismaksu laskutetaan, kun kiinteistö liittyy hulevesiviemäriverkostoon. Perusmaksu laskutetaan kaikilta huleveden viemäröintialueella sijaitsevilta kiinteistöiltä.
Huleveden viemäröinnistä perittävillä maksuilla HSY kattaa huleveden viemäröinnistä aiheutuvia kustannuksia. Kustannuksia aiheutuu esimerkiksi hulevesiverkostojen rakentamisesta sekä hulevesiverkoston kunnossapito- ja huoltotöistä.
Liittymismaksu ja perusmaksu määräytyvät kiinteistön kerrosalan ja käyttötarkoituksen perusteella. Voit tutustua kiinteistön kerrosalaan liittyviin asioihin vesihuollon hinnastossa. Linkki: Hinnasto.