Siirry suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Kiitos kaikille teille Pitäjänmäen ja Marttilan asukkaille, jotka olette esittäneet kysymyksiä vesihuollon saneeraushankkeesta! Julkaisemme kysymyksenne ja niihin kootut vastaukset tällä sivulla.

Pitäjänmäen putkisaneeraus on pilottihanke ja kysymyksenne auttavat meitä muokkaamaan uutta toimintamallia. Jos jokin asia on sinulle epäselvä, ole meihin yhteydessä. Lähetä kysymyksesi sähköpostiosoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai jätä viestisi työmaatoimiston postilaatikkoon. Laatikko sijaitsee Piispantie 6 tuntumassa. Koko urakan ajan voit myös tulla juttelemaan kanssamme!

Olemme jakaneet usein kysytyt kysymykset seuraaviin aihealueisiin. Pääset suoraan valitsemaasi aiheeseen napsauttamalla allaolevaa pikalinkkiä:

 1. Yleisesti hankkeesta
 2. Viestintä
 3. Rakentaminen ja työmaan eteneminen
 4. Kustannukset ja rahoitus
 5. Toimintamallin periaatteet
 6. Hulevedet

1. Yleisesti hankkeesta

Tähän on monia syitä. Olemme havainneet saman kuin vesilaitokset eri puolella Suomea, että kiinteistönomistajat/-haltijat eivät usein tunne omaa vastuutaan tonttijohtojen kunnossapidosta. Vesilaitoksen päivystys vastaanottaa harvakseltaan puheluita rikkoutuneista tonttivesijohdoista tai -viemäreistä. Kiinteistönomistajalle tulee usein yllätyksenä, että tonttijohdot ovat hänen omaisuuttaan eli että korjaaminen ja mahdollisten vuotovahinkojen korvaaminen ovat hänen vastuullaan. Suunnitelmallinen kunnossapito on kiinteistönomistajalle huomattavasti edullisempaa kuin yllättävän putkirikon korjauttaminen. Sen vuoksi haluamme auttaa sinua ja siksi tarjoamme helpon mahdollisuuden tonttijohtosi saneeraukseen osana omaa urakkaamme. 

Kun HSY perustettiin vuonna 2010, siihen yhdistettiin Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten vesilaitokset. Neljällä eri vesilaitoksella on ollut käytössään erilaisia toimintatapoja, myös tonttijohtojen saneeraamisessa. Nyt tavoittelemme yhteistä toimintamallia kaikille HSY:n asiakkaille. Pitäjänmäellä kokeiltava malli on tarkoitus ottaa jatkossa käyttöön kaikissa aluesaneeraushankkeissamme toki kehitämme sitä ensin pilotista saamiemme tulosten pohjalta. Hyväkuntoiset tonttijohdot ovat tärkeä osa toimivaa vesihuoltoverkostoa ja varmistavat osaltaan, että kiinteistössäsi juodaan raikasta hanavettä ja viemäröinti toimii luotettavasti. 

Kiinteistönomistajien vastuu tonttijohtojen kunnossapidosta on ollut kirjattuna jo Helsingin kaupungin antamissa yleisissä määräyksissä vesi- ja viemärilaitokseen liittymisestä vuodesta 1974. 

Pitäjänmäen putkisaneerauksessa HSY käyttää ensimmäistä kertaa kiinteää hintaa tonttijohtojen saneeraukseen yleisellä alueella. Kustannus 4000 euroa per kaivanto perustuu aikaisempaan tekemäämme pilottiin. Teetimme urakoitsijalla tonttijohtojen saneerauksia, jotta saimme laskettua niille keskimääräisen hinnan. Koska meidän pitää luonnollisesti kohdella kaikkia asiakkaitamme yhdenvertaisesti, kustannus on sama kiinteistönomistajalle huolimatta siitä, sijaitseeko HSY:n rakentama runkolinja sitten tontin vieressä tai katualueen toisella puolella.  

Saneerausmaksusta tehtävä kiinteistökohtainen ikävähennys puolestaan perustuu vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin, jotka ovat osa liittymissopimusta: HSY kompensoi uudemman tonttijohdon saneerauskustannuksia, kun taas käyttöikänsä lopussa jo oleva tonttijohto on kiinteistönomistajan kokonaan itse maksettava. Huomaathan, että HSY ei laskuta yleisellä alueella kulkevien tonttijohtojen saneeraamisesta lainkaan, jos sinä kiinteistönomistajana saneeraat tonttijohdot myös tontin rajojen sisällä. Haluamme kannustaa pitämään tonttijohdot kunnossa koko niiden pituudelta. 

Ota meihin terrawiselaisiin yhteyttä sähköpostitse pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai soita numeroon 040 626 6426. Kerrothan nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuoden sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat tarjouksen tekemisessä. Pyytämäsi tarjous ei vielä sido sinua mihinkään. 

Vastaamme tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian: talven 2023 aikana käsittelemme alueiden 1 ja 4 tarjouspyyntöjä. Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja.  

Jos asut kerrostalossa tai omistat yrityskiinteistön, otathan yhteyttä taloyhtiösi isännöitsijään tai hallitukseen. Heistä jompikumpi hoitaa asian puolestasi.

Jos olet jo hyväksynyt saamasi tarjouksen, urakoitsija ottaa sinuun yhteyttä, kun kiinteistösi tonttijohtojen saneerausajankohta tarkentuu.

Hulevesien eli sade- ja sulamisvesien sekä kiinteistön kuivatusvesien viemäröinti on herättänyt asukkaissa paljon kysymyksiä ja huolta kustannuksista. Tämä on asiakokonaisuus, johon kiinnitämme jatkossa paljon enemmän huomiota tulevissa hankkeissamme. Helsingin kaupunki on ympäristöviranomainen, joka päättää, saako kiinteistönomistaja vapautuksen hulevesiverkostoon liittymisestä vai ei. HSY tai TerraWise ei pysty tähän vaikuttamaan.  

Teemme kuitenkin yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa ja pyrimme siihen, että kaikkiin kysymyksiinne ja huoliinne vastataan tässäkin asiassa mahdollisimman nopeasti.  

Hulevesiviemärin liittämisen vapauttamismenettelyyn liittyvissä asioissa pyydämme laittamaan lisäkysymykset suoraan Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Ville Hahkalalle, ville.hahkala@hel.fi, puh. 09 310 32005.  

Tontilla tapahtuvan hulevesien viivyttämisen ja imeyttämisen teknisiin ratkaisuihin ja lupamenettelyihin liittyvissä kysymyksissä neuvoo rakennusvalvonta. Hulevesistä löydät lisätietoa Helsingin kaupungin verkkosivuilta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/ymparistovaikutukset/hulevedet/. Myös HSY:llä on aiheesta neuvonnallista sisältöä verkkosivuillaan www.hsy.fi/hulevesi.  

Jos ette halua saneerata viemäriputkia, voimme sopia pelkän tonttivesijohdon saneerauksesta. Mikäli tiedot tehdyistä saneerauksista löytyvät teiltä tai kaupungin arkistoista, menee tieto tästä TerraWisen kautta eteenpäin.  

Eri kiinteistölle tarjottava saneerauspalvelu saattaa poiketa toisistaan, koska kiinteistöjen saneerausolosuhteet ovat erilaisia. Näitä ovat esimerkiksi vesijohto, jäte- ja huleputkien sijoittelu, kiinteistöjen pihan nykyiset pintarakenteet ja tonttijohtojen pituus. Tämän takia TerraWise tarjoaa suuntaa antavan hinta-arvion, joka on 4 650 euroa per tonttijohtokaivanto, sisältäen arvonlisäveron 24 %. Katso myös esimerkit suuntaa antavista hinta-arvioista työmaan verkkosivuilta: https://pitajanmaenputkisaneeraus.fi/kiinteiston-omistajalle/omakotitalon-omistajalle/#hinta-arvio 

2. Viestintä 

Hankkeen alkaessa vuonna 2020 on alueen asukkaille toimitettu asiakaskirjeet sekä sen jälkeen uutiskirjeitä muutamien kuukausien välein. On hyvin valitettavaa, jos kirjeet eivät ole saavuttaneet kaikkia. Asiakaskirjeet löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/marttila kohdasta kiinteistönomistajille. HSY:ltä voi myös pyytää uuden postitetun kirjeen niin halutessaan. Voit ilmoittautua uutiskirjeen tilaajaksi tästä linkistä: Liity uutiskirjeenkirjeen tilaajaksi.

Pidämme asukkaille myös infotilaisuuksia noin puolen vuoden välein. Pandemian takia tilaisuudet on jouduttu pitämään etätilaisuutena, mutta olemme tarjonneet kaikille halukkaille mahdollisuuden seurata infotilaisuutta myös Pitäjänmäen kirjastossa.

Rakennustyöt alkavat HSY:n runkojohtojen osuuksilta ja TerraWise kertoo jokaiselle kiinteistölle tonttijohtojen saneerauksesta erikseen: käymme kanssasi läpi juuri sinun kiinteistösi tarpeet ja valmistelut. Terrawise on jakanut urakointia koskevan tiedotteen postilaatikoihin keväällä 2021. Myös työmaan henkilöstömme vastaa kysymyksiisi tai välittää niitä projektin jäsenille vastattavaksi. Voit myös tulla aina juttelemaan kanssamme paikan päälle!

Kerromme työmaan etenemisestä verkkosivuillamme, Facebookissa sekä muutaman kuukauden välein lähetettävässä sähköisessä uutiskirjeessä. Nämä kaikki tiedot voi välittää asukkaille esimerkiksi sähköpostitse. Voit ilmoittautua uutiskirjeen tilaajaksi tästä linkistä: Liity uutiskirjeenkirjeen tilaajaksi.

Olemme pahoillamme, jos olet joutunut odottamaan vastausta. Meille TerraWiselle on tullut saneerausurakasta ilahduttavan paljon kysymyksiä ja tarjouspyyntöjä. Osa kysymyksistä vaatii paneutumista, mutta vastaamme kaikkiin viesteihin mahdollisimman nopeasti.  

Olemme joutuneet käytännön syistä porrastamaan sähköposteihin vastaamista ja tonttijohtotarjouksien tekoa. Teemme tarjoukset ensimmäisenä kiinteistönomistajille, joiden kiinteistöt sijaitsevat niiden katuosuuksien varrella, josta saneerausurakka lähtee liikkeelle . Jatkamme tarjousten tekemistä saneerauksen etenemisjärjestyksen mukaan. Tänä vuonna olemme siirtyneet alueille 1 ja 4.

Jos olet pyytänyt meiltä tonttijohtojen saneeraustarjouksen, odotathan vielä hetken. Samoin pyydämme ystävällisesti malttia, jos kysymyksesi vaatii meiltä tarkempien tietojen selvittämistä.

3. Rakentaminen ja työmaan eteneminen

Työmaa on jaettu neljään eri alueeseen, ja ne on merkitty taulukkoon aloitusajakohdan mukaan. Löydät alue- ja katukohtaisen aikataulun tämän sivuston etusivulta, saneerausalueen kartan vasemmalta puolelta. Aikataulu on katseltavissa tai ladattavissa omalle koneelle.

Lähempänä tarkempaa saneerausajankohtaa, TerraWisen työntekijä ottaa kiinteistön omistajaan puhelimitse yhteyttä ja sopii tonttisaneerauksen aloituksesta kiinteistön omistajan kanssa.

Aikataulu riippuu paljon kohteesta. Olemme aloittaneet työt Marttilan alueelta ja olemme edenneet tänä vuonna alueille 1 ja 4. Myös tonttijohtojen saneeraus sovitaan asukkaiden kanssa tässä järjestyksessä. Sovimme aina asiakkaan kanssa etukäteen katselmusajan ja yhteisen katselmuksen jälkeen asukas saa meiltä tarjouksen. Kun tarjous on hyväksytty, sovimme saneerausajakohdasta asukkaan kanssa. Pyrimme ennakoimaan noin kaksi viikkoa, mutta aina se ei onnistu. Tällöin kuitenkin sovittelemme aikataulua asukkaan kanssa yhteisesti.   

Me terrawiselaiset alueesi urakoitsijana toimitamme kiinteistölle kuvat saneeraamistamme johdoista.

Mikäli tonttijohtojen saneeraus on mahdollista tehdä esimerkiksi sukittamalla, työ tehdään joko kaivolta tai kaivannosta. 

Se on mahdollista. Me Terrawisella katselmoimme tilanteen kuitenkin aina kanssasi.

Tällainen tilanne on väliaikaisesti mahdollista, erityisesti silloin kun joudumme kaivamaan tonttiliittymän kohdan auki. Näissä tilanteissa otamme yhteyttä kuitenkin omakotitalon omistajaan tai isännöitsijään ja sovimme mahdollisista väliaikaisista järjestelyistä.   

Kiellot saadaan järjestettyä tällaisille osuuksille tarvittaessa. Toimitamme hätäkeskuslaitokselle työmaasuunnitelmat ja kulloinkin voimassa olevat poikkeusreitit. Jos alueen asukkaat joutuvat soittamaan yleiseen hätänumeroon (112), apu löytää perille.   

Kerromme tiedossa olevista vesikatkoista jokaiselle asukkaalle hyvissä ajoin etukäteen. Viemärit toimivat koko urakan ajan. Yllättäviä vesikatkoja työmaalla saattaa valitettavasti ilmetä putkirikkojen tai muiden ennalta arvaamattomien seikkojen vuoksi. Pyrimme ilman muuta minimoimaan sinulle mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. Järjestämme myös tarvittaessa väliaikaisen vedenjakelun.  

Katselmus kannattaa tehdä lumettomana aikana ja tähän pyritään. Teemme tonttijohtojen saneerauksia niin pitkään kuin säät sen sallivat. Katselmukseen ei vaikuta pienet lumimäärät. Koska routa tulee jossain kohtaa väistämättä vastaan, kiinteistönomistajien tonttijohtojen saneeraus rauhoitetaan sydäntalveksi. Jatkamme kuitenkin katualueilla kulkevien runkojohtojen ja -viemäreiden saneerausta läpi talven.

Urakoitsija hoitaa talvikunnossapidon, jos alue on työmaa-alueena talviaikaan eikä sitä voida kunnossapitää normaalilla kunnossapitokalustolla. Muussa tapauksessa kunnossapidon hoitaa Helsingin kaupunki.

Riippuu paljon talvesta, miten paljon voimme tehdä viimeistelytöitä. Kaikki alueet pyritään tekemään valmiiksi niin pian kuin se on mahdollista. Nurmikon ja kasvien istutukset, asfaltoinnit ja muut pihan pinnoitustyöt täytyy tehdä routa- ja lumiajan ulkopuolella.  

4. Kustannukset ja rahoitus

Kiinteistönomistajalle koituu seuraavia kustannuksia:

 • Tontinrajojen sisällä tehtävä tonttijohtojen saneeraus tai rakentaminen, mikäli kiinteistön omistaja tilaa saneerauksen TerraWiselta:
  • Kiinteistön omistaja saa tarjouksen TerraWiselta. Olemme sopineet rahoitusyhteistyöstä Osuuspankin ja Santanderin kanssa. Löydät lisätietoja osoitteesta pitajanmaenputkisaneeraus.fi.
  • HSY lahjoittaa tarvittavat putkimateriaalit, mutta laskuttaa vesimittarin uusimisesta omakotitalossa noin 430 € (sisältää alv:n).
 • Tontin rajojen sisällä tehtävä tonttijohtojen saneeraus tai rakentaminen, mikäli tilaat saneerauksen muulta kuin HSY:n urakoitsijalta:
  • Kiinteistönomistajana saat pyytää tarjouksen kaivu- ja rakennustyöstä haluamaltasi urakoitsijalta. Tuolloin sinun tulee kysyä urakoitsijalta suoraan heidän mahdollisista rahoitusjärjestelyistä.
  • HSY lahjoittaa tarvittavat putkimateriaalit, mutta laskuttaa vesimittarin uusimisesta omakotitalossa noin 430 € (sisältää alv:n). 
 • Yleisellä alueella tehtävä saneeraus: tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per kaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. TerraWise selvittää tonttijohtojen ikää yhdessä kiinteistönomistajan ja arkistoista löytyvän tiedon avulla. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen. HSY laskuttaa yleisellä alueella tehdyn saneerauksen urakan valmistumisen jälkeen vuoden 2022 ja 2023 vaihteessa. HSY ei kuitenkaan laskuta yleisellä alueella kulkevien tonttijohtojen saneerauksesta, mikäli kiinteistönomistaja saneeraa kiinteistön rajojen sisällä kulkevat tonttijohdot HSY:n urakan yhteydessä. HSY:llä ei ole mahdollisuutta tarjota rahoitusjärjestelyjä, mutta osamaksujärjestely sen sijaan on mahdollinen. Sovi tästä etukäteen HSY:n kanssa.
 • Uusi hulevesiviemäri: Jos hulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella. Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa rakentamismaksun, mikä vuoden 2021 hinnastossa on 3131,53 € (sisältää alv:n). Uudesta hulevesiliittymästä HSY laskuttaa hinnaston mukaisen maksun, kun kiinteistö on liitetty hulevesiviemäriin. Linkki: hinnasto
 • HSY:n aluesaneerauksessa tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per liitoskaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen.
 • Jos kiinteistönomistaja saneeraa itsenäisesti HSY:n hankkeen ulkopuolella,
  •  urakoitsijalta tulee kustannuksina kaivu- ja rakennustyöt, kaivualueen ennallistaminen ja mahdolliset asfaltointityöt  
  • kaupunki laskuttaa kaivuluvasta yleisellä alueella. 
  • HSY:n kiinteitä kustannuksia vuoden 2021 hinnaston mukaan ovat seuraavat, kun tonttiliitokset ovat yhdessä kaivannossa ja liitoksista selvitään yhdellä käynnillä: 
alv 0 %alv 24 %
Vesijohto1 855,91€2 301,33€
Jätevesiviemäri267,59€331,81€
Hulevesiviemäri267,59€331,81€
2 391,09 €2 964,95 €
 • Kummassakin tapauksessa, oli kyseessä sitten HSY:n urakoitsija tai muu, tonttivesijohdon saneerauksen yhteydessä vesimittariteline, -venttiilit ja vesimittari uusitaan tarvittaessa. HSY laskuttaa tarvikkeet sekä mahdolliset vesimittaritelineen siirtokustannukset toteutuneen mukaisesti.  

Kustannusarvio uusimis-/siirtokustannuksista:

 • Omakotitalot (osat 130 € + työt 300 €)                                         430,00 € alv 24 % 
 • Rivi-/kerrostalo, 1 vesimittari (osat 450 € + työt 300 €)                750,00 € alv 24 % 
 • Rivi-/kerrostalo vesimittaritukilla (osat 1300 € + työt 450 €)       1 750,00 € alv 24 % 

Suosittelemme uusimaan 20 vuotta vanhemmat tonttijohdot. Jos esimerkiksi tonttivesijohto on uusittu vuoden 2001 jälkeen, mutta tonttiviemärit ovat vanhemmat, on tarpeen saneerata vain tonttijätevesiviemäri ja -hulevesiviemäri.  Tilanne pitää katsoa tapauskohtaisesti, mutta esimerkkitapauksessa HSY kompensoi joka tapauksessa viemäreiden saneeraamista eikä laskuta yleisellä alueella tehtyä työtä, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisäpuolella.  Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti.  

Urakoitsija TerraWise laskuttaa rakentamisen tontin rajojen sisäpuolella kiinteistönomistajan kanssa sovitun tarjouksen mukaisesti. HSY laskuttaa liittymismaksun uudesta hulevesiliittymästä liittymisen jälkeen.  

Jos hulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella. Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa rakentamismaksun. Vuoden 2021 hinnastossa se on 3131,53 € (sisältää alv:n)  

Verottajan sivuilla mainitaan asiasta seuraavasti. ”Huoneiston omistajana voit saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle.” Täällä on asiasta lisätietoja: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennys_asuntoosakeyhtioss/

5. Toimintamallin periaatteet

Vuotojen riski lisääntyy putkissa 20 vuoden jälkeen ja se vaikuttaa myös HSY:n vedenjakeluun ja vesihuollon yleiseen toimitusvarmuuteen. Vuodot ovat myös ympäristöriski.  

Kiinteistönomistajan näkökulmasta äkillinen putkirikko on huomattavasti kalliimpi korjauskulu kuin suunniteltu kunnostus. Saneerauksella haluamme auttaa kiinteistönomistajaa kunnossapitovastuun toteuttamisessa, sillä putkirikosta usein aiheutuu vahinkoja paitsi kiinteistölle itselleen, myös pahimmassa tapauksessa naapurillekin. Koska yleisellä alueella saneeraaminen usein edellyttää myös kadun avaamista ja tonttijohdot kulkevat lomittain muun infran kanssa, kiinteistönomistajalle on selkeä hyöty siitä, että HSY saneeraa tonttijohdot oman urakkansa yhteydessä. Näin on sekä kustannustehokkuus- että turvallisuusnäkökulmasta.  

Hinnoittelu ikävähennyksen mukaan perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikanaan käynyt kuluttajaviranomaisen kanssa läpi VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi. HSY:n toimintatavat pohjautuvat VVY:n suosituksiin. HSY on sisällyttänyt omiin vesihuollon yleisiin toimitusehtoihinsa VVY:n toimitusehtosuosituksia. Asiakas on sitoutunut toimitusehtojen noudattamiseen allekirjoittaessaan liittymis- ja käyttösopimuksen.

Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen kohtaan 8.4:  

”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.”  

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30-40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän kustannusosuus laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. Näin ollen HSY:llä on liittyjälle edullisemmat ehdot kuin VVY:n suosituksissa. 

HSY:llä ei ole ollut aikaisemmin selkeää hinnoitteluperustetta tonttijohtojen saneeraamiselle yleisellä alueella. Pitäjänmäen pilotti-hankkeessa HSY testaa toimintamallia, jossa käytäntö ja hinnoittelu olisi tasavertainen kaikille kiinteistönomistajille. Toimintamallissa käytössä oleva 4000 euron kustannus perustuu aikaisempaan pilottiin. Teetimme urakoitsijalla tonttijohtojen saneerauksia, jotta saimme laskettua niille keskimääräisen hinnan.

HSY:n vesihuollon sopimus- sekä yleisten toimitusehtojen mukaisesti tonttijohdot ovat liittyjän omaisuutta myös katualueella. Liittyjä vastaa tonttijohtojensa kunnosta, myös vaurioista, jos tulee putkirikkoja tai aiheutuu muuta vahinkoa. HSY:n vesihuollon sopimusehtojen 10 §:n mukaisesti: ”Tonttivesijohdon ja tonttiviemärin rakentamisen, kunnossapidon, uudelleenrakentamisen ja maanrakennustyöt suorittaa kustannuksellaan liittyjä.” 

HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen 1.10 kohdan mukaisesti: ”Liittämiskohdalla tarkoitetaan tonttijohtojen ja yleisten johtojen liittämiskohtaa. Liittämiskohdassa katsotaan laitoksen vesijohto- ja viemäriverkoston kunnossapitovelvollisuus päättyväksi ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (kvv-laitteisto) kunnossapitovelvollisuus alkavaksi.” 

Mahdolliset yllättävät vahinkotilanteet voivat tulla kiinteistölle erittäin kalliiksi, mikäli kunnossapitovastuun alaisesta omaisuudesta (tonttijohto) ei ole pidetty huolta saneeraamalla oikea-aikaisesti. Lisäksi on huomioitava, että kiinteistöstä lähtöisin olevan haitan aiheuttama vahinko voi muodostaa kiinteistölle korvausvelvollisuuden myös muita asiakkaita, sekä laitosta (HSY) kohtaan.

Kiinteistön vastuulla olevat tonttijohdot ja tonttiviemärit

Pitäjänmäellä tehtävä vesihuollon kokonaissaneeraus on kokeilukohde, jossa HSY käyttää ja kehittää uutta toimintamallia. Vastaavaa käytäntöä, jossa kiinteistönomistajia kutsutaan mukaan saneeraukseen, ei ole HSY:llä aikaisemmin ollut. HSY on aiemmin saneerannut tonttijohtojen liitoskohtia oman saneerauksensa yhteydessä, varsinainen tonttijohtojen saneeraus on ollut poikkeus.  

Käytännön toimintatapa HSY:ssä on vaihdellut. HSY perustettiin 10 vuotta sitten ja siihen liitettiin neljä eri vesilaitosta, joilla oli eri toimintatavat. Toimintatapoja on yhtenäistetty vähitellen, ja se on tavoitteena myös tässä hankkeessa. Asiakkaitamme on kohdeltava yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa. 

HSY:n nyt pilotoitavaa toimintamallia vastaavia hankkeita on toteutettu toisilla vesilaitoksilla, ja ne on todettu hyviksi ja toimiviksi. Vesihuollon luotettavan toiminnan varmistamiseksi on selvää, että pelkkä liitoskohdan saneeraus ei riitä, vaan jatkossa HSY pyrkii toimimaan tämän kokeiluprojektin mukaisilla tavoilla kaikissa saneerauskohteissan. Pelkkä liitoskohdan saneeraus ei ole liittyjänkään etu pitkällä ajanjaksolla: tonttijohdon uusiminen erillisenä hankkeena tulee selvästi kalliimmaksi kuin HSY:n runkolinjojen saneerauksen yhteydessä.   

Kun asiakas liittyy HSY:n vesihuoltoverkkoon, hän hyväksyy HSY:n vesihuollon sopimusehdot, sekä yleiset vesihuollon toimitusehdot osana liittyjän sopimusta.  

Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin kohtaan 8.4: ”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.”  HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015, mutta periaate on ollut kirjattuna jo Helsingin kaupungin antamissa yleisissä määräyksissä vesi- ja viemärilaitokseen liittymisestä v. 1974. Tällöin ei tehty sopimuksia vaan kaupunki antoi määräykset. 

Lisätietoa vesihuoltoverkostoon liittymisestä verkkosivuillamme: https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/liittyminen-hsyn-vesi–ja-viemariverkostoihin/   HSY on suunnitellut yhteissaneerauksen toimintamallia useamman vuoden ajan. HSY:n hallituksen päätös toimintamallin hyväksymisestä ja hankkeen toteuttamisesta Pitäjänmäen Marttilan alueella on tehty 13.3.2020. Linkki päätöspöytäkirjaan: http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20201175-3

Periaate on ollut kirjattuna jo Helsingin kaupungin antamissa yleisissä määräyksissä vesi- ja viemärilaitokseen liittymisestä v. 1974. Tällöin ei tehty sopimuksia, vaan kaupunki antoi määräykset. Nykyään liittymissopimusta täydentävät HSY:n vesihuollon sopimusehdot sekä kulloinkin voimassa olevat vesihuollon yleiset toimitusehdot, joita sopijapuolet sitoutuvat noudattamaan. Maksuissa sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa HSY:n vesihuollon hinnastoa ja palvelumaksuhinnastoa. 

HSY päivittää yleisiä toimitusehtojaan sitä mukaa kuin on tarkoituksenmukaista lainsäädännön ja muiden merkittävien olosuhdemuutosten sitä edellyttäessä. HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän osuus laskettiin 40 prosenttiin Vesilaitosyhdistyksen suosittelemasta 60 prosentista. HSY:llä on nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin Vesilaitosyhdistyksellä. 

Ikäperusteinen kustannusten jakaminen perustuu HSY:n vesihuollon yleisiin toimitusehtoihin kohtaan 8.4: ”Liittyjä on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin saamansa hyödyn mukaisella osuudella, mikäli muutostyöt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta, kun liittymiskohta on liittyjän kiinteistön alueen ulkopuolella.”  

Kiinteän maksun ansiosta kiinteistönomistajalle kustannus on sama, sijaitsee HSY:n rakentama runkolinja sitten tontin vieressä tai katualueen toisella puolella. Kiinteistönomistaja ei pysty vaikuttamaan vesihuollon runkolinjan sijaintiin. HSY:n on kohdeltava asiakkaitaan yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa.

Tosiasia on, että käytännön toimintatapa HSY:ssä on vaihdellut. HSY perustettiin 10 vuotta sitten ja siihen liitettiin neljä eri vesilaitosta, joilla oli eri toimintatavat. Toimintatapoja on yhtenäistetty vähitellen, ja se on tavoitteena myös tässä hankkeessa. Asiakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti. Nyt pilotoitavan hankkeen toimintatavat pyritään muokkaamaan sellaisiksi, että voimme jatkossa taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun myös tulevissa vastaavissa hankkeissa. 

Hinnoittelu perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikoinaan käynyt läpi kuluttajaviranomaisen kanssa läpi VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi. 

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän osuus laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. HSY:llä on näin ollen nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin mitä VVY suosittaa.

Aloilla on erilainen lainsäädäntö ja sopimukset. HSY ei laskuta omasta vesihuoltoverkostostaan, vaan tonttijohdot ovat kiinteistönomistajan omaisuutta.  Jos tonttijohdot lähenevät teknisen käyttöiän päättymistä, ne on järkevä saneerata samalla kun HSY saneeraa runkojohdot. HSY:n toteuttama saneeraus on turvallisempi ja edullisempi ratkaisu asiakkaalle kuin jos tonttijohtoon tulee yllättävä putkirikko. Äkillinen korjaus on aina hankalaa ja kallista.

Yleisellä alueella saneeraaminen usein edellyttää myös kadun kaivamista auki ja tonttijohdot kulkevat maan alla lomittain muun infran kanssa. Kiinteistönomistaja saa selkeän hyödyn sekä kustannusten että turvallisuuden näkökulmasta.  Pääkaupunkiseudun vesihuoltolaitoksilla on aina ollut käytössä tämä valtakunnallisestikin yleinen vastuunjako tonttijohdoista ja runkoputkista. Liittymissopimuksen liitoskohtalausunnossa on mainittu vastuuraja. Sähköverkon liittymispiste on talon seinässä eli eri paikassa. 

Hinnastomaksut perustuvat todellisiin kuluihin, HSY tekee nämä työt itse. Pilottihankkeessa HSY myös lahjoittaa maksutta kiinteistönomistajalle tonttijohtojen vaatimat putket. Näin varmistamme, että kaikki putket ovat yhtä laadukkaita. Linkki HSY:n vesihuollon hinnastoon https://www.hsy.fi/hsy/hinnastot/  

HSY:n pitää kohdella asiakkaitaan yhdenvertaisesti. Kiinteän maksun ansiosta kiinteistönomistajalle kustannus on sama, sijaitsee HSY:n rakentama runkolinja sitten tontin vieressä tai katualueen toisella puolella.  

Aluesaneerauksen ja tonttijohtojen systemaattisen saneerauksen toimintamalli on uusi, ja pilotoimme sitä Pitäjänmäen kohteessa. Aikaisemmin on ollut käytössä vaihtelevia toimintamalleja. Hankkeessa toimintatavat pyritään muokkaamaan sellaisiksi, että jatkossa voimme taata tarkoituksenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun kaikille asiakkaillemme.  

Ikävähennykseen perustuva hinnoittelu perustuu valtakunnalliseen toimintatapaan, joka on ollut voimassa jo pitkään. Vesilaitosyhdistys VVY eli vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö on aikoinaan käynyt läpi kuluttajaviranomaisen kanssa VVY:n toimitusehtosuositukset, ja ne on todettu kohtuullisiksi. 

HSY:n vesihuollon yleiset toimitusehdot on päivitetty viimeksi vuonna 2015. Samassa yhteydessä 30–40 vuotta vanhojen putkien osalta liittyjän vastuu kustannuksista laskettiin 40 prosenttiin VVY:n suosittelemasta 60 prosentista. Näin ollen HSY:llä on nykyään liittyjälle edullisemmat ehdot kuin VVY:n suositus edellyttäisi. 

HSY on kertonut tulevasta hankkeesta saneerattavan alueen liittymäasiakkaille vuotta ennen rakentamisen aloittamista. Viestinnän aikaisen vaiheen tarkoitus on ollut, että asiakkaat ehtivät varautua hankkeeseen myös rahoituksen osalta. HSY laskuttaa yleisen alueen tonttijohtojen saneeraamisesta vasta vuosien 2022–2023 vaihteessa, ja silloinkin osamaksu on mahdollinen. Rahoituksen järjestelyyn ja maksuun on varattu runsaasti aikaa. HSY ei laskuta yleisellä alueella toteutetusta tonttijohtojen saneeraamisesta lainkaan, jos kiinteistönomistaja saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisällä HSY:n hankkeen aikana. Myös urakoitsija on järjestänyt tontin rajojen sisällä toteutettavaan tonttijohtojen saneeraamiseen rahoituksen. 

Kiinteistönomistajana voit tilata tonttijohtojen saneerauksen tontin rajojen sisäpuolella myös muulta kuin HSY:n urakoitsijalta. Jotta olet oikeutettu HSY:n rahalliseen kannustimeen, tulee sinun osoittaa, että tonttijohdot on saneerattu asianmukaisesti HSY:n urakan aikana. Lisäksi kiinteistönomistajana sinun tulee varmistaa, että tontilla tehtävään työhön on hankittu tarvittavat luvat. Lisätietoja: https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesi–tai-viemariliitosten-uusiminen/  

 • HSY:n aluesaneerauksessa tonttijohtojen saneeraus liitoskohdasta tontin rajalle asti kustantaa 4000 euroa per liitoskaivanto miinus mahdollinen ikävähennys. Hinta sisältää maanrakennustyöt, putkimateriaalit ja liitostyöt, kaivuluvan sekä kaivetun alueen ennallistamisen.
 • Jos kiinteistönomistaja saneeraa itsenäisesti HSY:n hankkeen ulkopuolella, urakoitsijalta tulee kustannuksina kaivu- ja rakennustyöt, kaivualueen ennallistaminen ja mahdolliset asfaltointityöt sekä kaupunki laskuttaa kaivuluvasta yleisellä alueella. 

  HSY:n kiinteitä kustannuksia vuoden 2021 hinnaston mukaan ovat seuraavat, kun tonttiliitokset ovat yhdessä kaivannossa ja liitoksista selvitään yhdellä käynnillä: 
alv 0 %alv 24 %
Vesijohto1 855,91€2 301,33€
Jätevesiviemäri267,59€331,81€
Hulevesiviemäri267,59€331,81€
2 391,09 €2 964,95 €
 • Kummassakin tapauksessa, oli kyseessä sitten HSY:n urakoitsija tai muu, tonttivesijohdon saneerauksen yhteydessä vesimittariteline, -venttiilit ja vesimittari uusitaan tarvittaessa. HSY laskuttaa tarvikkeet sekä mahdolliset vesimittaritelineen siirtokustannukset toteutuneen mukaisesti.  

Kiinteistönomistaja vastaa lähtökohtaisesti itse tarvittavista luvista. Tonttijohtojen saneeraustarjouksen yhteydessä voidaan kuitenkin sopia, että urakoitsija TerraWiselle annetaan valtakirja tarvittavien lupien hakemiseen kiinteistönomistajan puolesta.  HSY:n verkkosivuilta voi tarkistaa ohjeet tonttijohtojen uusimiseen: https://www.hsy.fi/vesi-ja-viemarit/vesi–tai-viemariliitosten-uusiminen/

Kyseessä olevalla kiinteistöllä on kaavassa rasite, joten HSY:llä on oikeus ylläpitää vesihuoltoa kyseisellä alueella. HSY ja tontin haltija sopivat keskenään, miten menetellään. 

6. Hulevedet

HSY saneeraa hankealueen vanhat runkohulevesiviemärit ja rakentaa uudet hulevesiviemärit niille kaduille, joilta ne vielä puuttuvat. Hulevesiä ovat sade- ja sulamisvedet sekä rakennusten kuivatusvedet. HSY saneeraa myös kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttihulevesiviemärit runkolinjan liitoskohdasta kiinteistön tontin rajalle asti. Toimintamalli kustannuksissa on sama kuin muissakin tonttijohdoissa. Jos kiinteistönomistaja tai -haltija saneeraa tonttihulevesiviemärinsä HSY:n urakan yhteydessä, HSY ei laskuta yleisellä alueella tehdystä saneerauksesta.

Mitä enemmän alueella on läpäisemätöntä pintaa, sitä nopeammin ja enemmän hulevettä syntyy. Hulevedet aiheuttavat hallitsematonta tulvimista ja kuivatusongelmia rakenteeltaan tiivistyneessä kaupunkiympäristössä. Lisäksi viemäriverkostoon pääsevät hulevedet aiheuttavat jäteveden puhdistustehon heikkenemistä jätevedenpuhdistamoilla sekä ohijuoksutuksia viemäriverkossa. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat, lisääntyneet rankkasateet vaativat myös varautumista. 

Vesihuoltolaki velvoittaa kiinteistöä liittymään vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriin, jos sellainen alueella on. Liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta, mikäli liittäminen muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle taloudellisesti kohtuuttomaksi, hulevesiviemäröinnin tarve olisi vähäinen tai asiaan vaikuttaisi muu erityinen syy.  

 • Vesihuoltolaki 17 b §: Kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin.
 • Vesihuoltolaki 17 c §: Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta kiinteistölle toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 17 b §:ssä tarkoitetusta liittämisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin.
 • Jos kiinteistöllä ei ole hulevesijärjestelmää ja kiinteistönomistaja/-haltija ei ole halukas sellaista rakentamaan, liittymisvelvollisuudesta voi hakea vapautusta Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista, joka on asiasta päättävä ympäristönsuojeluviranomainen.

HSY:llä ei ole päätösvaltaa liittymisvelvollisuudesta. Emme voi myöskään vaikuttaa siihen, saatko kiinteistönomistajana tai -haltijana vapautuksen hulevesiviemäriin liittymisestä.  

Jos sinulla ei ole tontillasi hulevesiliittymää eikä Helsingin kaupungilta saatua vapautuspäätöstä liittymisestä hulevesiviemäriin, ja jos haluat hakea vapautusta liittymisvelvollisuudesta hulevesiviemäriin, haethan sen Helsingin kaupungilta. 

Helsingin kaupungilla on oma lomake vapautuksen hakemisee, ks. Helsingin kaupungin verkkosivut: https://www.hel.fi/static/ymk/lomakkeet/ysl_lomakkeet/Hulevesivapautuslomake.pdf 

Hakemuksessa hulevedet voidaan esittää imeytettäväksi omalla tontilla tai johdettavaksi muualle esimerkiksi ojaan. Hakemuksessa sinun tulee esittää mahdollisimman yksityiskohtaisesti sekä hulevesiviemäriin liittämisestä että hulevesien hallinnasta aiheutuvat kustannukset. 

Hakemuksessa pakollisena liitteenä on pätevän suunnittelijan/asiantuntijan tekemä tutkimus ja lausunto maaperän sopivuudesta imeyttämiseen tai maanomistajan suostumus ojaan johtamiselle. Mikäli oja on kaupungin omistamalla yleisellä alueella, tehdään kaupungin kanssa sijoitussopimus hulevesien johtamiselle.

Lisätietoa sijoitussopimuksesta Helsingin kaupungin verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=4985. Sijoitussopimus on maksullinen palvelu. 

Hakemus liitteineen toimitetaan Helsingin kaupungin kirjaamoon. Hakemuksen käsittelyaika on keskimäärin 1–2 kk. Vapautuspäätös myönnetään toistaiseksi voimassa olevana tai määräajaksi. Jos vapautuksen edellytykset eivät enää täyty, voidaan päätös perua. 

Jos haluat tarjouksen tonttihulevesiviemärin saneeraamisesta tai uuden tonttihulevesiviemärin rakennuttamisesta HSY:n urakoitsijalta, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai puhelimitse numeroon 040 626 6426. Kerrothan tarjouspyynnössä nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuoden sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat tarjouksen tekemisessä. Tarjous ei sido sinua vielä mihinkään. Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistösi tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja. 

Urakoitsija TerraWise vastaa tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian.  Kiinteistöihin ollaan yhteydessä saneerausjärjestyksen mukaisesti. Vuoden 2023 alussa on siirrytty saneeraamaan alueilla 1 ja 4.

Vesihuoltolain 3 a luvun 17 b pykälän mukaan ”Kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin.” Hulevesiverkostoon ei tarvitse liittyä, mikäli kaupungin ympäristöviranomainen on myöntänyt vapautuksen hulevesiverkostoon liittymisestä. HSY:n kompensaatio liittyy tällöin ainoastaan jo olemassa olevien, yli 20 vuotta vanhojen tonttijohtojen saneeraamiseen. 

Vesihuoltosaneerauksen yhteydessä HSY:n urakoitsija Terrawise rakentaa alueelle runkohulevesiviemärit sinne, mistä ne vielä puuttuvat. Runkoviemärit ovat HSY:n vastuulla ja HSY maksaa ne. Kiinteistönomistaja/-haltija vastaa ja kustantaa tonttihulevesiviemärin rakentamisen tontin rajojen sisällä.

HSY:n urakoitsija rakentaa joka tapauksessa myös tonttiliitokset hulevesiviemäriin tontin rajalta HSY:n liitoskaivoon asti. Jos kiinteistön tonttihulevesiviemäri rakennetaan samaan kaivantoon toisen tonttijohdon kanssa, HSY ei laskuta rakentamisesta yleisellä alueella. Jos tonttihulevesiviemäriä varten pitää tehdä oma kaivanto, HSY laskuttaa rakentamismaksun, mikä vuoden 2021 hinnastossa on 3 131,53 € (sisältää alv:n).  HSY laskuttaa kiinteistöä uudesta hulevesiliittymästä liittymismaksun sen jälkeen, kun kiinteistö on liitetty HSY:n hulevesiviemäriin.

Ikävä kyllä kiinteistöt ovat keskenään niin erilaisia, että tähän emme pysty suoraan vastaamaan. Suosittelemme olemaan yhteydessä hulevesisuunnittelun ammattilaisiin asiassa. Helsingin kaupungin oppaasta löytyy hyviä vinkkejä https://www.hel.fi/static/rakvv/ohjeet/Hulevesien_hallinta_tonteilla.pdf  
Myös HSY:n verkkosivuilta löytyy lisätietoa hulevesiasioista www.hsy.fi/hulevesi.  

Jos kiinteistö ei ole liittynyt hulevesiviemäriin, tulee kiinteistönomistajan maksaa perusmaksua. HSY:llä on käytössä huleveden viemäröinnin liittymismaksu ja perusmaksu. Liittymismaksu laskutetaan, kun kiinteistö liittyy hulevesiviemäriverkostoon. Perusmaksu laskutetaan kaikilta huleveden viemäröintialueella sijaitsevilta kiinteistöiltä. 

Huleveden viemäröinnistä perittävillä maksuilla HSY kattaa huleveden viemäröinnistä aiheutuvia kustannuksia. Kustannuksia aiheutuu esimerkiksi hulevesiverkostojen rakentamisesta sekä hulevesiverkoston kunnossapito- ja huoltotöistä. 

Liittymismaksu ja perusmaksu määräytyvät kiinteistön kerrosalan ja käyttötarkoituksen perusteella. Voit tutustua kiinteistön kerrosalaan liittyviin asioihin vesihuollon hinnastossa www.hsy.fi/hinnastot.

Vapautushakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, ellei erikseen toisin sovita. Tällä hetkellä hakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on noin 3 kuukautta. 

TerraWisella on hankkeessa suunnittelukumppani ja hankeorganisaatiossa on mukana geoteknikoita. Yhteistyöstä täytyy sopia TerraWisen kanssa tarkemmin.

Lähtökohtaisesti TerraWise saneeraa tonttijohdot vesimittarille ja tontin viemärikaivoille saakka. Voit kuitenkin sopia TerraWisen kanssa sen, saneerataanko/rakennetaanko kiinteistöllesi salaojat saman työn yhteydessä.