Siirry suoraan sisältöön

Saneeraustyömaan tärinää seurataan reaaliaikaisesti

Kuvituskuva.

Erilaiset putkisaneerauksen työvaiheet voivat aiheuttaa maaperässä tärinää. Asia on otettu huomioon jo urakan suunnitteluvaiheessa. Tärinäseurannasta huolehtii työmaan ulkopuolinen arvioija, joka tekee saneerausalueelle ennakoivia tärinäkatselmuksia. Joissain tapauksissa tilannetta seurataan työn aikana tärinämittauksella.

Kaivuutyössä tärinää aiheuttaa erityisesti mahdollinen louhinta, jonka avulla maaperästä poistetaan kalliota. Kalliota louhitaan silloin, kun se estää putkien asentamisen maahan nykyvaatimusten mukaiseen syvyyteen, tai jos kallio osuu uuteen kohtaan rakennettavan putkilinjan kohdalle.

Myös pontitus ja raskaat työkoneet saattavat aiheuttaa pehmeällä maaperällä tärinää, jonka alueen asukkaat voivat tuntea. Ihmiskeho aistii tärähtelyä herkästi, mutta siitä ei tarvitse olla huolissaan. Ennakkoarvioinnilla ja mittaamisella seurataan, että tärinä pysyy kiinteistöjen rakenteille turvallisella tasolla.

Tärinälle herkät kohteet selvitetään etukäteen

Työmaan ulkopuoliset tärinäkonsultit tekevät aina ennen työn aloitusta niin sanotut tärinäkatselmukset. Ne kohdistetaan erityisesti alueille, jossa tehdään tärinää aiheuttavaa työtä.

Kiinteistön tärinäkatselmuksessa kierretään läpi talon ulkopuoliset rakenteet ja niissä tarkastellaan muun muassa sokkelit tai muut herkät rakenteet. Myös kiinteistöjen kellaritiloihin on hyvä päästä kurkistamaan. Jos kiinteistöllä on käytössään maalämpö, lämpökaivon sijainti on tärkeää kertoa tärinäkatselmuksen yhteydessä.

Katselmuksesta tiedotetaan kiinteistöjä noin pari viikkoa aikaisemmin postilaatikoihin jaettavalla keltaisella tiedotteella. Tärinäkatselmuksen tekijän tunnistaa aina keltaisesta työtakista tai –liivistä sekä kuvallisesta henkilökortista.

Tärinäkatselmuksen perusteella joihinkin rakennuksiin kiinnitetään tärinämittarit. Mittauspisteitä ei asenneta jokaiseen kiinteistöön, vaan vain tärinän kannalta herkimpiin kohteisiin. Tärinämittaus on aina reaaliaikaista ja se on osa työmaan jatkuvaa seurantaa. Mittauspisteitä myös siirretään jatkuvasti työmaan etenemisen mukaan, jotta mittaustulokset ovat luotettavia.

Jos haluat lisää tietoa omaa kiinteistöäsi koskien tai joku asia aiheuttaa huolta, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi. TerraWise kutsuu tärinäkonsultin myös tarvittaessa paikalle.

Saneerataan yhdessä!