Siirry suoraan sisältöön

Putkessa: Talvi vaikuttaa tonttijohtojen saneeraustyöhön

Pieni kaivinkone tonttijohtotyömaalla.

Putkessa-juttusarjassa kerromme putkisaneerauksen mielenkiintoisesta teknisestä puolesta. 

Talvi tekee tuloaan ja viilenevä sää vaikuttaa Pitäjänmäen vesihuollon saneerausurakkaan. Suomen talvi asettaa omat vaatimuksensa myös sille, miten putket voidaan asentaa turvallisesti.

Routavahinkojen välttämiseksi putket pyritään aina asentamaan routarajan alapuolelle. Tarvittaessa ne voidaan asentaa myös sen yläpuolelle, jolloin putket eristetään. Asennussyvyys riippuu myös olemassa olevista runkolinjoista ja maanpintojen koroista. Lisäksi viettoviemäreissä linjan lähtöpään on oltava purkupäätä korkeammalla, jotta linja toimii. Pitäjänmäen saneerausurakassa syvimmät linjat kulkevat kuuden metrin syvyydessä.

Tonttijohtojen saneeraukset toteutetaan pienellä kaivinkoneella. Pakkasrajan alittuessa kaivuutyötä tonteilla ei kannata jatkaa, sillä kova, jäinen maa on liian kova rasite pienelle koneelle. Pihojen tärkeät pensaat ja perennat myös säästyvät paremmin sulan maan aikana, kun ne saadaan siirrettyä turvaan kaivuun ajaksi. Sitä, miten pitkälle talveen tonttijohtojen saneeraustöitä voidaan jatkaa, arvioidaan aina tilanteen ja lämpötilojen mukaan. Runkolinjojen tekemisessä käytetään suurempia koneita ja siksi niiden rakentamista voidaankin jatkaa läpi vuoden.