Siirry suoraan sisältöön

Putkessa: Pontitus takaa kaikkien turvallisuuden

Teräspontit kaivannossa.

Putkessa-juttusarjassa kerromme putkisaneerauksen mielenkiintoisesta teknisestä puolesta.

Pitäjänmäen Marttilassa putkisaneerauksen työmaakuopista kohoaa kuvan mukaisia teräspontteja. Tiesitkö, että niillä on tärkeä tehtävä työn turvallisuuden takaamisessa?

Teräspontteja käytetään vesihuollon saneerauksessa kaivantojen tukena. Esimerkiksi Marttilan alueella maaperässä on osin pehmeää savea, ja pontituksen avulla pystymme pitämään syvät kaivannot turvallisina niin tekijöille kuin tien käyttäjille. Lisäksi pontitukset auttavat meitä käyttämään kaivauksiin mahdollisimman vähän ympäröivää maata.

Pontituksessa teräspontit asennetaan kaivutason alapuolelle käyttämällä ponttivasaraa. Vasara värähtelee erittäin nopeasti eli se niin sanotusti vibraa pontteja, jolloin ne saadaan uppoamaan maahan tarvittavaan syvyyteen. Asennusvaihe ja koneiden työskentely aiheuttavat lähialueella ajoittaista tärinää, jota seurataan työn edetessä etukäteen tehdyn suunnitelman ja turvallisten raja-arvojen mukaisesti. Tärinää tarkkaillaan jatkuvasti tärinämittarien kautta ja maapainumaa rakennusten sokkeleihin asennettujen mittauspisteiden avulla. Mikäli mittauksissa havaitaan poikkeamia, työ keskeytetään välittömästi, tilanne kartoitetaan ja laaditaan suunnitelma siitä, miten työtä voidaan jatkaa.

Mittaustarpeet arvioidaan aina ennakkoon ja näin toimimme koko saneerauksen ajan. Tähän mennessä mittarit ja mittauspisteet on asennettu  Marttilan alueelle. Mitattavat kohteet vaihtuvat työn edetessä, ja mikäli mittaukset ovat tarpeen omistamassasi kiinteistössä, olemme sinuun suoraan yhteydessä ja kerromme lisää. Jos oman talosi mittauksista herää kysymyksiä, laita meille viestiä osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi.