Siirry suoraan sisältöön

Putkessa: Muovia, valurautaa, vai betonia? Saneerauksen suunnitteluvaiheessa määritetään kohteisiin sopivimmat putket

Muovisia jätevesiputkia.

Putkessa-juttusarjassa kerromme putkisaneerauksen mielenkiintoisesta teknisestä puolesta. 

Pitäjänmäen vesihuollon saneerauksessa suurimmat käytettävät putket painavat 2800 kilogrammaa ja ovat sisähalkaisijaltaan 1000 millimetriä. Pienimmät putket puolestaan ovat halkaisijaltaan 40 millimetriä. Putket on valmistettu joko eri muovilaaduista, valuraudasta tai betonista. Mutta mikä määrittelee, millaisia putkia milloinkin käytetään? 

Jokaiseen kohteeseen määritetään sopivat putket suunnitteluvaiheessa. Suurempia putkikokoja käytetään katujen alla kulkevissa runkojohdoissa, joita pitkin vesi kulkee kaikkiin tonttijohtoihin. Sekä vesijohdot että viemäriputket mitoitetaan käyttäjien mukaan ja myös alueen tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Jätevesiviemärien kohdalla huomioidaan myös putkien virtaukset.   

Suunnittelija valitsee ominaisuuksiltaan sopivimman materiaalin putkien käyttökohteen mukaan. Vesijohtojen kohdalla on tärkeää, että putkesta ei liukene veteen mitään, ja käyttövesi pysyy puhtaana. Viemäriputkien taas täytyy kestää jätevettä, joka saattaa sisältää esimerkiksi syövyttäviä aineita.  

Jos omista tonttijohdoistasi herää kysyttävää, laita meille viestiä osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi. Saneerataan yhdessä parempaa arkea!