Putkessa-juttusarjassa kerromme putkisaneerauksen mielenkiintoisesta teknisestä puolesta. Kuten tiedämme, Pitäjänmäen putkisaneerauksen yhteydessä kiinteistön omistajalla on mahdollisuus saneerata omat tonttijohtonsa. Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä urakoitsijaan ja pyytää tarjous tonttijohtojen saneeraustyöstä. Tämä ei vielä sido kiinteistön omistajaa mihinkään. Päätös työn tilaamisesta tehdään vasta sitten, kun putkien tilanne on selvitetty yhdessä urakoitsijan kanssa ja tarjous on toimitettu.
Kun kiinteistönomistaja on lähettänyt tarjouspyynnön, urakoitsija ottaa yhteyttä, saapuu paikalle sovittuna ajankohtana ja tekee asukkaan kanssa niin sanotun katselmuksen. Siitä urakoitsija saa tietoa tarjouksen tekemistä ja saneeraustyötä varten. Mutta mitä katselmuksessa tarkalleen ottaen selvitetään?
Katselmuksessa urakoitsija käy kiinteistön omistajan kanssa tontilla ja kiinteistön sisällä tarkastelemassa putkiston nykytilannetta. Katselmuksen yhteydessä kiinteistön omistajalta tiedustellaan myös mahdollisista aiemmista saneeraustöistä. Selvityskierros on hyvä tehdä yhdessä, jolloin erilaisista kysymyksistä ja toiveista voidaan keskustella hyvissä ajoin ja ne pystytään huomioimaan myös tarjouksessa.
Pääsääntöisesti urakoitsija näkee kartoista, millaisia putkia ja liitoksia tontilla ennestään on. Joskus ja varsinkin historiallisilla asunalueilla maasta voi löytyä sellaisiakin rakenteita, joita ei ole merkitty lainkaan piirustuksiin. Toisinaan vanhat piirustukset ovat myös epätarkkoja, koska niiden tekemiseen ei ollut käytettävissä nykyistä teknologiaa.
Asukkaan kanssa käydään läpi kiinteistön vesi- ja viemäröintiputkisto
Vesijohdon tilanne tarkistetaan kiinteistön sisältä ja esimerkiksi se, missä vesimittari sijaitsee ja miten vesijohto voidaan vetää sisälle. Uusi vesijohto viedään aina sisätiloissa olevalle vesimittarille saakka.
Vesijohdon lisäksi katselmuksessa tarkistetaan myös jätevesiviemärin tilanne ja eimerkiksi se, onko tontilla käytössä niin sanottu sekaviemäröinti. Sekaviemäröinnissä jätevesiviemäreihin ohjautuu jäteveden lisäksi myös hulevesi. Jos kiinteistöllä on se käytössään, kyseiset viemärit tulee eriyttää saneeraustyön yhteydessä nykysäännösten mukaiseksi.
Jos taas kiinteistölle on myönnetty vapautus erillisestä hulevesiviemäröinnistä, urakoitsija tuo hulevesivarauksen tontin lähelle, jolloin liittymismahdollisuus on olemassa tulevaisuuden varalle.
Katselmus auttaa kiinteistökohtaisen ja tarkan tarjouksen tekemisessä
Katselmus dokumentoidaan aina. Tontilta otetaan myös kuvia työn suunnittelemisen ja tarjouksen tekemisen tueksi. Joskus kiinteistön omistajalta voi löytyä kuvia, joissa näkyy esimerkiksi pihan kasveja tai rakenteita, joita ei näy esimerkiksi talvella tehtävissä katselmuksissa. Näitä tietoja tarvitaan, kun työtä ja pihan ennallistamista suunnitellaan. Samalla käydään läpi myös se, mitä töitä kiinteistönomistaja mahdollisesti tekee itse. Tontilla voi olla esimerkiksi säilytettäviä kasveja, jotka asukas voi siirtää itse pois tulevan kaivuualueen kohdalta.
Tärkeintä katselmuksessa on muodostaa yhteinen kokonaiskuva. Tältä pohjalta urakoitsija pystyy kertomaan kiinteistön omistajalle, millaisia työvaiheita saneeraustyöhön kuuluu ja millaisia koneita työssä tarvitaan sekä tekemään mahdollisimman tarkan tarjouksen tonttijohtojen saneeraustyöstä.
Muistithan, että TerraWise ottaa vastaan tonttijohtojen saneerauksen tarjouspyyntöjä juhannukseen saakka. Katso täältä ohjeet tarjouspyynnön tekemiseen.
Vaiko jäikö joku asia mietityttämään? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi.
Saneerataan yhdessä!
Kuva: HSY