Siirry suoraan sisältöön

Miten saneerauksessa uusitut putket eroavat vanhoista putkista?

Uudet ja vanhat putket

Pitäjänmäellä on pitkä ja upea historia. Sen väkimäärä alkoi vähitellen kasvaa 1940-luvulla, kun kaupunginosa liitettiin Helsinkiin. Myös osa alueen maanalaisista rakenteista ja putkistoista on tältä ajalta. Pitäjänmäen putkisaneeraus -hankkeessa päivitämme alueen putkiverkostoa nykyajan infravaatimusten mukaiseksi. Sen lisäksi, että uudet putket takaavat raikkaan hanaveden ja pienentävät putkirikkojen riskiä, huomioon otetaan esimerkiksi tulevat väestönkasvun luomat vaatimukset. 

Asukasluku Pitäjänmäellä on kasvanut vuosien saatossa ja on tärkeää, että alueen vedenjakelu toimii tehokkaasti. Tämä ei aina välttämättä tarkoita isompia putkia, vaan myös verkoston toiminnan parantamista. Saneerauksen yhteydessä tarkistetaankin esimerkiksi putkien kallistuksia.  

Uudet kallistukset ovat tärkeässä roolissa myös silloin, kun parannetaan jätevesien ja hulevesien huuhtoutuvuutta. Viemäreitä huolletaan yleensä huuhtelemalla ja vähennetään sitä kautta sakan kertymistä niihin. Huuhtelulla ei kuitenkaan aina saada taattua hyvin vanhojen putkien puhtautta ja sakka voi aiheuttaa huuhtoutuvuuden heikkenemistä tai jopa tukoksia. Siksi runkolinjat on uusittava aika ajoin.  

Pitäjänmäellä kuvattu uusittu putki sekä vanha putki, johon sakkaa on kertynyt vuosien saatossa. 

Myös nykyaika on tuonut esiin uusia tarpeita ja uusissa putkissa käytetyt materiaalit ovat esimerkiksi kehitetty kestämään paremmin nykypäivänä viemäriin huuhdottavia voimakkaitakin kemikaaleja. Esimerkiksi uusien betoniputkien kemiallinen kestävyys on vanhoja putkia korkeammalla tasolla.  

Saneeraustyön tarkoituksena on siis parantaa laajasti Pitäjänmäen alueen putkiverkoston toimintaa muokkaamalla se tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi. Samalla saneerauksen yhteydessä asukkaat voivat päivittää oman kiinteistönsä tonttijohdot mutkattomasti.  

Jos sinulla on kysymyksiä omien tonttijohtojesi saneeraamiseen liittyen, voit olla meihin yhteydessä laittamalla viestiä osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi .  

Saneerataan yhdessä parempaa arkea!