Omakotitalon omistajalle

Tältä sivulta löydät olennaisen tiedon siitä, mitä tonttijohtojen saneeraus sinulle tarkoittaa. Pääset napsauttamalla alla olevia pikalinkkejä suoraan kuhunkin aiheeseen:

 1. Mitä omakotitalon omistajan tulee tietää urakasta?
 2. Mitä asukkaan vastuu tarkoittaa käytännössä?
 3. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?
 4. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?
 5. Mitä omakotitalon omistajan tulisi tehdä seuraavaksi?
 6. Tonttijohtojen suuntaa antava hinta-arvio
 7. Tonttijohtojen saneeraukselle voi hakea rahoitusta
 8. Tonttijohtojen saneerauksen voi vähentää verotuksessa

1. Mitä omakotitalon omistajan tulee tietää urakasta?

Vastuu tonttijohtojen kunnossapidosta on monelle kiinteistönomistajalle tuntematon asia, mutta ei hätää. Tarjoamme sinulle järkevän tavan hoitaa tonttisi puolella sijaitsevat vesi- ja viemäriputket kuntoon. Pyydä meiltä tarjous saneerauksesta mahdollisimman pian sähköpostilla, niin katsotaan asia yhdessä kuntoon. Löydät tarkemmat ohjeet kohdasta Mitä omakotitalon omistajan tulisi tehdä seuraavaksi?

Tonttijohdot eli kiinteistön ja katualueella kulkevien runkojohtojen välillä sijaitsevat johdot ja viemäriputket kuuluvat siis kiinteistön omistajan vastuulle. Vastuunjako on sama huolimatta siitä, onko kiinteistö rakennettu omalle vai vuokratontille tai onko kyseessä pientalo, kerrostalo vai yrityskiinteistö.

Yleisesti kiinteistön tonttivesijohdon ja tonttiviemäreiden käyttöikä on noin 40–50 vuotta, mutta vuotojen ja muiden vahinkojen riski kasvaa jo 20 vuotta vanhemmissa putkissa.  Vesijohtojen ja viemäreiden käyttöikään vaikuttavat esimerkiksi käytetyt materiaalit, rakennustapa ja maaperä. 

2. Mitä asukkaan vastuu tarkoittaa käytännössä?

Vesi- ja viemäriputkilla on hieman erilaiset vastuurajat eli kohdat, missä tontin omistajan vastuu loppuu ja mistä kunnallisen vesi- ja viemäriverkostosta vastaavan toimijan vastuu alkaa. Vastuuraja vesijohdossa on kiinteistön tonttijohdon ja kunnallista vesijohtoverkostoa ylläpitävän HSY:n runkojohdon liitoskohta. Runkojohto on osa kunnallista vesijohtojärjestelmää.

Asukkaille kiinteistön jäteviemärin ja pihoilta huuhtoutuvan hulevesien viemärin vastuuraja on katualueella sijaitsevassa HSY:n tarkastuskaivossa tai runkoviemärissä. Asukkaan ja HSY:n vastuurajat on havainnollistettu alla olevassa kuvassa.    

Kiinteistön vastuulla olevat tonttijohdot ja tonttiviemärit
Kuva HSY

3. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?

Tässä HSY:n urakassa saneeraamme kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot, koska vuotoriski kasvaa tätä vanhemmissa putkissa. Saneerauksen myötä saamme parannettua yleisen vesihuollon toimintavarmuutta. Teemme saneerauksen aina tontin rajalta runkoputkeen asti.

HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaisesti yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, riippuen tonttijohtojen iästä alla olevan taulukon mukaisesti.

Tonttijohtojen ikä, vuottaLiittyjän kustannusosuus, %HSY:n kustannusosuus, %
0-20Ei saneerataEi saneerata
20-303070
30-404060
yli 401000

*Saneerauksen kustannusten jakautuminen prosentteina HSY:n toimitusehdoissa.

HSY maksaa osan 20-40 vuotta vanhojen tonttijohtojen saneeraamisesta ikävähennystaulukon mukaisesti. Korvaus koskee yleisellä alueella kulkevia tonttijohtoja runkoverkon liitoskohdasta tontin rajalle asti. Kiinteistön omistajana vapaudut kuitenkin HSY:n yleisen alueen saneerausmaksusta kokonaanjos saneeraat tämän urakan yhteydessä omat tonttivesijohtosi kiinteistön rajalta vesimittarille ja tonttiviemärit tonttikaivoihin asti. HSY tarjoaa maksutta tonttijohtojen putkimateriaalit tontin rajojen sisällä tehtävään saneeraukseen. Näin maksettavaksesi jää ainoastaan kiinteistösi rajojen sisällä kulkevien tonttivesijohdon ja tonttiviemärien saneeraus. Asia on havainnollistettu alla.

4. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?

 • HSY maksaa osan kiinteistön tonttijohtojen saneeraamisesta runkoverkosta tontin rajalle asti (kuvassa osuus 1).
 • Kiinteistönomistajana vapaudut HSY:n tekemän tonttijohtojen saneerauksen kustannuksista (kuvassa osuus 1), jos saneeraat tonttijohtosi tontin rajalta omistamaasi rakennukseen asti (kuvassa osuus 2).
Kuva HSY

5. Mitä omakotitalon omistajan tulisi tehdä seuraavaksi?

Jos olet omalle vai vuokratontille rakennetun pientalon omistaja, pyydä meiltä tarjous putkien saneerauksesta. Huomaathan, että pyytämäsi tarjous ei vielä sido sinua. Ota yhteyttä sähköpostitse pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai puhelimitse numeroon 040 626 6426. Kerrothan meille nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuoden sekä sen, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat meitä mahdollisimman tarkan tarjouksen tekemisessä.

Vastaamme tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian. Olemme ensimmäiseksi yhteydessä kiinteistöihin, jotka sijoittuvat ensimmäisenä saneerattaville katuosuuksille. Huomaathan, että saneeraustarjous koskee vain kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja. Kuten aikaisemmin mainitsimme, HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaan yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, mikäli tontin sisällä sijaitsevia johtoja ei saneerata.

6. Suuntaa antava hinta-arvio auttaa hahmottamaan saneerauskustannuksia

Eri kiinteistölle tarjottava saneerauspalvelu saattaa poiketa toisistaan, koska kiinteistöjen saneerausolosuhteet ovat erilaisia. Näitä ovat esimerkiksi vesijohto, jäte- ja huleputkien sijoittelu, kiinteistöjen pihan nykyiset pintarakenteet ja tonttijohtojen pituus. Tämän takia TerraWise tarjoaa suuntaa antavan hinta-arvion, joka on 4 650 euroa per tonttijohtokaivanto, sisältäen arvonlisäveron 24 %.

Esimerkkejä erilaisista tapauksista:

 • Tonttijohdot (vesijohto, jätevesi- ja hulevesiputki) sijaitsevat lähekkäin ja ne voidaan saneerata yhdellä kaivannolla, hinta-arvio 4 650 €.  
 • Jätevesi- ja hulevesiputki on rakennettu kiinteistön pohjoispuolelta ja vesijohto eteläpuolelta. Saneeraus vaatii kaksi kaivantoa, jolloin hinta-arvio on 2 x 4 650 € = 9 300 €.

Hinta-arvioon sisältyvät työt, materiaalit ja piha-alueen ennallistaminen nurmi- tai murskepintaisena. Uusimme tonttivesijohdon vesimittarille saakka, kun taas hule- ja jätevesijohdot remontoimme tonttikaivolle. Tarkennamme tapauskohtaisesti kiinteistökohtaista tarjousta, jos:

 • toivot kiinteistösi pihaan kiveys- tai asfalttipinnoitetta tai jos sellainen jo löytyy pihaltasi.
 • joudumme kaivannon vuoksi poistamaan istutuksia tai puita. Täysin vastaavan kokoista istutusta tai puuta ei välttämättä saada tilalle, mutta siistimme pihan toivomallasi tavalla.

Joissakin tapauksissa pystymme toteuttamaan saneerauksen kaivamattomin menetelmin: esimerkiksi sujuttamalla uudet putket nykyisiin putkiin tai sukittamalla vanhoihin putkiin tähän tarkoitukseen kehitetty vahvistesukka.

Huomaathan, että kiinteistön omistajana voit halutessasi tilata saneerauksen muultakin kuin HSY:n urakoitsijalta TerraWiseltä. Kysy tarkemmat ohjeet sähköpostilla osoitteesta pitajanmaen.putkiremontti@terrawise.fi.

7. Voit hakea tonttijohtojen saneeraukselle rahoitusta

TerraWise tarjoaa rahoitusmahdollisuutta tontinrajojen sisäpuolella tehtävään tonttijohtojen saneeraukseen tai rakentamiseen. Tarjoamamme vaihtoehdot ovat yksi mahdollisuus tonttijohtosaneerauksen rahoittamiseksi. Voit kysyä lainaa myös esimerkiksi omasta pankistasi.

Olemme sopineet rahoitusyhteistyöstä Osuuspankin ja rahoitusyhtiö Santanderin kanssa. Rahoituksen ennakkopäätös kannattaa hakea, sillä saatte Osuuspankin ja Santanderin tarjoaman rahoituksen kautta 30 päivää kulutonta maksuaikaa. Voit lukea näistä rahoitusvaihtoehdoista alta lisää.

Lainaa hakiessasi saatat tarvita myös erillisen hankekuvauksen. Voit halutessasi käyttää alla olevaa kuvausta:


Osuuspankin tarjoama rahoitus:

Laske alla olevalla Osuuspankin laskurilla itsellesi sopiva kuukausierä. Voit säätää siihen punaista painiketta siirtämällä haluamasi lainasumman. Kuukausierä lasketaan 7 vuoden takaisinmaksuajalla.  Voit myös hakea lainaa napsauttamalla laskurin Hae-painiketta. Tarkemmat tiedot Osuuspankin tarjoamasta lainasta löydät rahoituslaskurista.

Rahoitusyhtiö Santanderin tarjoama rahoitus:

Voit myös laskea rahoitusyhtiö Santanderin rahoituslaskimella itsellesi sopivan rahoitustavan. Ostorahoituksen kiinteän koron ja kuukausierän ansiosta tiedät aina etukäteen, mitä hankinnastasi maksat. Voit rahoittaa hankintasi joko kokonaan tai vain osan siitä.

Napsauta alla olevasta taulukosta tarvitsemasi summa ja täytä hakemus. Hakemuslomake avautuu uuteen selainikkunaan. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Luottopäätöksen saat nopeasti ja pystyt myös allekirjoittamaan sopimuksen sähköisesti. Ennakkopäätös kannattaa hakea tarpeeksi suurelle summalle, jotta se kattaa hankintasi koko hinnan. Lopullinen lainasumma vahvistetaan myyjäliikkeen toimesta toteutuneen kauppasumman mukaisesti. Ennakkohakemus ei sido mihinkään tai edellytä ostamista.

Santander Ostorahoitus on:

• Kortiton rahoitustuote
• Ei vakuuksia eikä takaajia
• Lainasumma 300 € – 40 000 €
• Avausmaksu aina 0 €
• Kiinteä korko
• Maksuaikaa jopa 10 vuotta
• Laskutus kuukausittain tasaerissä
• Lainan voi maksaa takaisin aikaisemmin ilman lisäkuluja

8. Muistathan, että tonttijohtojen saneerauksen voi vähentää verotuksessa

Tiedäthän, että olet oikeutettu kotitalousvähennykseen piha-alueella tehtävistä töistä.

Kotitalousvähennyskelpoisia töitä ovat esimerkiksi:

 • omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon piha-alueenvesijohtojen, jätevesijärjestelmän, sähköistyksen, valaistuksen ja tietoverkkojen kunnostus- ja perusparannustyöt
 • liittymismaksut (sähkö-, vesi-, jätevesi-, kaukolämpö- tai televerkkoon) omakotitalossa tai vapaa-ajan asunnossa siltä osin, kun maksu on välitöntä vastiketta kunnossapito- ja perusparannustyöstä piha-alueella.

Verottajan myöntämän kotitalousvähennyksen saat yritykseltä ostetusta työstä. Tällöin saat vähentää verotuksessa 40 prosenttia tehdyn työn osuudesta. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa. Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä ja omavastuu on 100 euroa vuodessa.  Vähennys on aina henkilökohtainen, mutta esimerkiksi puolisosi kanssa voit saada vähennystä yhteensä korkeintaan 4 500 euroa vuodessa.

Esimerkki 1 kotitalousvähennyksestä:

Pientalon omistaja Matti tilaa TerraWiseltä kiinteistön tontin sisäpuolella olevien tonttijohtojen saneerauksen. Jo TerraWisen tarjouksesta on selvinnyt, että kiinteistön tonttijohdot (vesijohto, jätevesi- ja hulevesiputki) sijaitsevat samassa kaivannossa.

 • TerraWise tekee työn tarjottuun hintaan 4 650,00 € (sis. alv 24 %)
 • Työn osuus laskusta on noin 4 280,00 €
 • Materiaalien osuus laskusta on noin 370,00 €

Kotitalousvähennysoikeus:

 • Matti saa vähentää työn hinnasta 40 %, eli 4 280,00 € x 0,40 = 1 712,00 €
 • Omavastuuosuus on 100 € vuodessa, mikäli kiinteistön omistaja ei ole tehnyt vuoden aikana muuta kotitalousvähennyskelpoista hankintaa.  
 • Matin vähennyskelpoisuus on tällöin yhteensä 1 612,00 €


Esimerkki 2 kotitalousvähennyksestä:

Pientalon omistajat Pekka ja Maija tilaavat saman saneerauksen kuin pientalon omistaja Matti.

 • TerraWise tekee työn tarjottuun hintaan 4 650,00 € (sis. alv 24 %)
 • Työn osuus laskusta on noin 4 280,00 €
 • Materiaalien osuus laskusta on noin 370,00 €

Kotitalousvähennysoikeus:

 • Pekka ja Maija saavat vähentää molemmat työn hinnasta 40 %, eli 4 280,00 € x 0,40 = 1 712,00 € x 2 henkilöä = 3 424 €
 • Omavastuuosuus on 100 € vuodessa per henkilö, mikäli kiinteistön omistaja ei ole tehnyt vuoden aikana muuta kotitalousvähennyskelpoista hankintaa.  
 • Pekan ja Maijan vähennyskelpoisuus on tällöin yhteensä 3 224,00 €


Tarkistathan voimassa olevat vähennysoikeudet verottajalta


Löydät lisätietoja kotitalousvähennyksestä: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/

Sekä: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/#remontointi

Voit myös ottaa yhteyttä verottajaan puhelimitse 029 497 002 (Henkilöasiakkaan tuloverotus) ja kysyä lisää.


Ota yhteyttä ja kysy tonttijohdoistasi lisää!


Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen:
pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai soita numeroon: 040 626 6426.

Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi!

Lähteet:
HSY. https://www.hsy.fi/vesihuoltoverkoston-saneeraus-pitajanmaella/
Verottaja. https://www.vero.fi