Siirry suoraan sisältöön

Omakotitalon omistajalle

Tältä sivulta löydät olennaisen tiedon siitä, mitä tonttijohtojen saneeraus sinulle tarkoittaa. Pääset kuhunkin aiheeseen napsauttamalla alla olevia pikalinkkejä. Jos olet tällä sivulla ensimmäistä kertaa, aloita kohdasta 1 ja pyydä meiltä tarjous tonttijohtojen saneerauksesta. Huomaathan, että pyytämäsi tarjous ei sido sinua .

 1. Mitä omakotitalon omistajan tulee tietää urakasta?
 2. Mitä asukkaan vastuu tarkoittaa käytännössä?
 3. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?
 4. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?
 5. Mitä omakotitalon omistajan tulisi tehdä seuraavaksi?
 6. Tonttijohtojen suuntaa antava hinta-arvio
 7. Tonttijohtojen saneeraukselle voi hakea rahoitusta
 8. Tonttijohtojen saneerauksen voi vähentää verotuksessa

1. Mitä omakotitalon omistajan tulee tietää urakasta?

Vastuu tonttijohtojen kunnossapidosta on monelle kiinteistönomistajalle tuntematon asia, mutta ei hätää. Testaamme aluesaneerauksessa uutta toimintamallia, jossa tarjoamme sinulle järkevän tavan hoitaa tonttisi puolella sijaitsevat vesi- ja viemäriputket kuntoon. Pyydä meiltä tarjous saneerauksesta mahdollisimman pian sähköpostilla, niin hoidetaan asia yhdessä kuntoon. Löydät tarkemmat toimintaohjeet kohdasta Mitä omakotitalon omistajan tulisi tehdä seuraavaksi?

Tonttijohdot eli kiinteistön ja katualueella kulkevien runkojohtojen välillä sijaitsevat johdot ja viemäriputket kuuluvat siis kiinteistön omistajan vastuulle. Vastuunjako on sama huolimatta siitä, onko kiinteistö rakennettu omalle vai vuokratontille tai onko kyseessä pientalo, kerrostalo vai yrityskiinteistö.

Yleisesti kiinteistön tonttivesijohdon ja tonttiviemäreiden käyttöikä on noin 40–50 vuotta, mutta vuotojen ja muiden vahinkojen riski kasvaa jo 20 vuotta vanhemmissa putkissa. Vesijohtojen ja viemäreiden käyttöikään vaikuttavat esimerkiksi käytetyt materiaalit, rakennustapa ja maaperä. 

Tämän saneeraushankkeen yhteydessä HSY rakennuttaa myös runkohulevesiviemärit niille alueille, joilta se vielä puuttuu. Suurin osa saneerattavasta alueesta on jo kuitenkin hulevesiviemäröity.

2. Mitä asukkaan vastuu tarkoittaa käytännössä?

Vesi- ja viemäriputkilla on hieman erilaiset vastuurajat eli kohdat, missä tontin omistajan vastuu loppuu ja mistä kunnallisen vesi- ja viemäriverkostosta vastaavan toimijan vastuu alkaa. Vastuuraja vesijohdossa on kiinteistön tonttijohdon ja kunnallista vesijohtoverkostoa ylläpitävän HSY:n runkojohdon liitoskohta. Runkojohto on osa kunnallista vesijohtojärjestelmää.

Asukkaille kiinteistön jäteviemärin ja pihoilta huuhtoutuvan hulevesien viemärin vastuuraja on katualueella sijaitsevassa HSY:n tarkastuskaivossa tai runkoviemärissä. Asukkaan ja HSY:n vastuurajat on havainnollistettu alla olevassa kuvassa.    

Kiinteistön vastuulla olevat tonttijohdot ja tonttiviemärit
Kuva HSY

3. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?

Tässä HSY:n urakassa saneeraamme kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot, koska vuotoriski kasvaa tätä vanhemmissa putkissa. Saneerauksen myötä saamme parannettua yleisen vesihuollon toimintavarmuutta. Teemme saneerauksen tontin rajalta aina runkoputkeen asti.

Poikkeuksen muodostavat yleisellä katualueella kulkevat 20–30 vuotta vanhat tonttiviemärit, jotka saneeraamme, jos jokin näistä ehdoista toteutuu:

 • viemäriputket ovat samassa kaivannossa saneerattavan vesijohdon kanssa (yli 20 vuotta vanha vesijohto saneerataan joka tapauksessa, joten viemäreiden saneerauksesta ei tällöin tule kiinteistönomistajalle lisäkustannuksia) TAI 
 • viemäriputket todetaan kuntonsa puolesta saneerattaviksi. HSY tekee viemärikuvauksen tämän todentamiseksi omalla kustannuksellaan. TAI 
 • kiinteistönomistaja haluaa, että tonttiviemärit saneerataan joka tapauksessa. 

HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaisesti yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, riippuen tonttijohtojen iästä alla olevan taulukon mukaisesti.

Tonttijohtojen ikä, vuottaLiittyjän kustannusosuus, %HSY:n kustannusosuus, %
0-20Ei saneerataEi saneerata
20-3030 (1200 €)70
30-4040 (1600 €)60
yli 40100 (4000 €)0

*Saneerauksen kustannusten jakautuminen prosentteina HSY:n toimitusehdoissa.

Huom.

HSY maksaa osan 20-40 vuotta vanhojen tonttijohtojen saneeraamisesta ikävähennystaulukon mukaisesti. Korvaus koskee yleisellä alueella kulkevia tonttijohtoja runkoverkon liitoskohdasta tontin rajalle asti. Kiinteistön omistajana vapaudut kuitenkin HSY:n yleisen alueen saneerausmaksusta kokonaanjos saneeraat tämän urakan yhteydessä omat tonttivesijohtosi kiinteistön rajalta vesimittarille ja tonttiviemärit tonttikaivoihin asti. HSY tarjoaa maksutta tonttijohtojen putkimateriaalit tontin rajojen sisällä tehtävään saneeraukseen. Näin maksettavaksesi jää ainoastaan kiinteistösi rajojen sisällä kulkevien tonttivesijohdon ja tonttiviemärien saneeraus. Asia on havainnollistettu kohdassa 4.

4. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?

 • HSY maksaa osan kiinteistön tonttijohtojen saneeraamisesta runkoverkosta tontin rajalle asti (kuvassa osuus 1).
 • Kiinteistönomistajana vapaudut HSY:n tekemän tonttijohtojen saneerauksen kustannuksista (kuvassa osuus 1), jos saneeraat tonttijohtosi tontin rajalta omistamaasi rakennukseen asti (kuvassa osuus 2).
Kuva HSY

5. Mitä omakotitalon omistajan tulisi tehdä seuraavaksi?

Jos olet omalle vai vuokratontille rakennetun omakotitalon omistaja, pyydä meiltä tarjous tonttijohtojen saneerauksesta. Huomaathan, että pyytämäsi tarjous ei vielä sido sinua saneeraukseen. Ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi. Kerro sähköpostiviestissäsi meille nimesi, osoitteesi, kotisi rakennusvuosi sekä se, oletko tehnyt korjaustoimenpiteitä joskus aikaisemmin tai havainnut vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat meitä mahdollisimman tarkan tarjouksen tekemisessä.

Jos sinulla ei ole käytössäsi tietokonetta, voit pyytää tarjouksen tonttijohdoista puhelimitse. Soita tällöin Pitäjänmäen putkisaneerauksen päivystysnumeroon 040 626 6426.

Vastaamme tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian. Olemme yhteydessä kiinteistöjen omistajiin alueiden saneerausjärjestyksessä. Huomaathan, että saneeraustarjous koskee kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja. HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaan yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, mikäli tontin sisällä sijaitsevia johtoja ei saneerata.

6. Suuntaa antava hinta-arvio auttaa hahmottamaan saneerauskustannuksia

Eri kiinteistöille tarjottavat saneerauspalvelut saattavat poiketa toisistaan, koska kiinteistöjen saneerausolosuhteet ovat erilaisia. Näitä ovat esimerkiksi vesijohto, jäte- ja huleputkien sijoittelu, kiinteistöjen pihan nykyiset pintarakenteet ja tonttijohtojen pituus. Tämän takia TerraWise tarjoaa suuntaa antavan hinta-arvion, joka on 4 650 euroa per tonttijohtokaivanto (sisältäen arvonlisäveron 24 %).

Esimerkkejä erilaisista saneerausolosuhteista:

 • Tonttijohdot (vesijohto, jätevesi- ja hulevesiputki) sijaitsevat lähekkäin ja ne voidaan saneerata yhdellä kaivannolla, hinta-arvio 4 650 €.  
 • Jätevesi- ja hulevesiputki on rakennettu kiinteistön pohjoispuolelta ja vesijohto eteläpuolelta. Saneeraus vaatii kaksi kaivantoa, jolloin hinta-arvio on 2 x 4 650 € = 9 300 €.

Hinta-arvioon sisältyvät työt, materiaalit ja piha-alueen ennallistaminen nurmi- tai murskepintaisena. Uusimme tonttivesijohdon vesimittarille saakka, kun taas hule- ja jätevesijohdot remontoimme tonttikaivolle. Tarkennamme tapauskohtaisesti kiinteistökohtaista tarjousta, jos:

 • toivot kiinteistösi pihaan kiveys- tai asfalttipinnoitetta tai jos sellainen jo löytyy pihaltasi.
 • joudumme kaivannon vuoksi poistamaan istutuksia tai puita. Huomaathan, että täysin vastaavan kokoisia istututuksia tai puita emme välttämättä saa tilalle. Siistimme kuitenkin pihan toivomallasi tavalla.

Joissakin tapauksissa pystymme toteuttamaan saneerauksenmyös kaivamattomin menetelmin: esimerkiksi sujuttamalla uudet putket nykyisiin putkiin tai sukittamalla vanhoihin putkiin tähän tarkoitukseen kehitetyn vahvistesukan. Kysy asiasta tarjouspyynnön yhteydessä!

Huomaathan, että kiinteistön omistajana voit halutessasi tilata saneerauksen muultakin kuin HSY:n urakoitsijalta eli TerraWiseltä. Kysy tarkemmat ohjeet sähköpostilla osoitteesta pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi.

7. Voit hakea tonttijohtojen saneeraukselle rahoitusta

TerraWise tarjoaa rahoitusmahdollisuutta tontinrajojen sisäpuolella tehtävään tonttijohtojen saneeraukseen tai rakentamiseen. Tarjoamamme vaihtoehdot ovat yksi mahdollisuus tonttijohtosaneerauksen rahoittamiseksi. Voit kysyä lainaa myös esimerkiksi omasta pankistasi.

Olemme sopineet rahoitusyhteistyöstä Osuuspankin ja rahoitusyhtiö Santanderin kanssa. Saatte Osuuspankin ja Santanderin tarjoaman rahoituksen kautta 30 päivää kulutonta maksuaikaa. Voit lukea näistä rahoitusvaihtoehdoista alta lisää.

Lainaa hakiessasi saatat tarvita myös erillisen hankekuvauksen. Voit halutessasi käyttää alla olevaa kuvausta:


Osuuspankin tarjoama rahoitus:

Laske alla olevalla Osuuspankin laskurilla itsellesi sopiva kuukausierä. Voit säätää laskuriin punaista painiketta siirtämällä haluamasi lainasumman. Kuukausierä lasketaan seitsemän (7) vuoden takaisinmaksuajalla.  Voit myös hakea lainaa napsauttamalla laskurin Hae-painiketta. Tarkemmat tiedot Osuuspankin tarjoamasta lainasta löydät rahoituslaskurista.

Rahoitusyhtiö Santanderin tarjoama rahoitus:

Voit myös laskea rahoitusyhtiö Santanderin rahoituslaskimella itsellesi sopivan rahoitustavan. Ostorahoituksen kiinteän koron ja kuukausierän ansiosta tiedät aina etukäteen, mitä hankinnastasi maksaa kuukaudessa. Voit rahoittaa Santanderin kautta hankintasi joko kokonaan tai vain osan siitä.

Napsauta alla olevasta taulukosta tarvitsemasi summa ja täytä hakemus. Hakemuslomake avautuu uuteen selainikkunaan. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Luottopäätöksen saat nopeasti ja pystyt myös allekirjoittamaan sopimuksen sähköisesti.

Ennakkopäätös kannattaa hakea tarpeeksi suurelle summalle, jotta se kattaa hankintasi koko hinnan. Lopullinen lainasumma vahvistetaan myyjäliikkeen toimesta toteutuneen kauppasumman mukaisesti. Ennakkohakemus ei sido mihinkään tai edellytä ostamista.

Santander Ostorahoitus on:

• Kortiton rahoitustuote
• Ei vakuuksia eikä takaajia
• Lainasumma 300 € – 40 000 €
• Avausmaksu aina 0 €
• Rahoituksella on kiinteä korko
• Maksuaikaa jopa 10 vuotta
• Laskutus kuukausittain tasaerissä
• Lainan voi maksaa takaisin myös aikaisemmin ilman lisäkuluja

8. Muistathan, että tonttijohtojen saneerauksen voi vähentää verotuksessa

Tiedäthän, että olet oikeutettu kotitalousvähennykseen piha-alueella tehtävistä töistä.

Kotitalousvähennyskelpoisia töitä ovat esimerkiksi:

 • omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon piha-alueenvesijohtojen, jätevesijärjestelmän, sähköistyksen, valaistuksen ja tietoverkkojen kunnostus- ja perusparannustyöt
 • liittymismaksut (sähkö-, vesi-, jätevesi-, kaukolämpö- tai televerkkoon) omakotitalossa tai vapaa-ajan asunnossa siltä osin, kun maksu on välitöntä vastiketta kunnossapito- ja perusparannustyöstä piha-alueella.

Verottajan myöntämän kotitalousvähennyksen saat yritykseltä ostetusta työstä. Tällöin saat vähentää verotuksessa 40 prosenttia tehdyn työn osuudesta. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa. Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä ja omavastuu on 100 euroa vuodessa.  Vähennys on aina henkilökohtainen, mutta esimerkiksi puolisosi kanssa voit saada vähennystä yhteensä korkeintaan 4 500 euroa vuodessa.

Esimerkki 1 kotitalousvähennyksestä:

Pientalon omistaja Matti tilaa TerraWiseltä kiinteistön tontin sisäpuolella olevien tonttijohtojen saneerauksen. Jo TerraWisen tarjouksesta on selvinnyt, että kiinteistön tonttijohdot (vesijohto, jätevesi- ja hulevesiputki) sijaitsevat samassa kaivannossa.

 • TerraWise tekee työn tarjottuun hintaan 4 650,00 € (sis. alv 24 %)
 • Työn osuus laskusta on noin 4 280,00 €
 • Materiaalien osuus laskusta on noin 370,00 €

Kotitalousvähennysoikeus:

 • Matti saa vähentää työn hinnasta 40 %, eli 4 280,00 € x 0,40 = 1 712,00 €
 • Omavastuuosuus on 100 € vuodessa, mikäli kiinteistön omistaja ei ole tehnyt vuoden aikana muuta kotitalousvähennyskelpoista hankintaa.  
 • Matin vähennyskelpoisuus on tällöin yhteensä 1 612,00 €


Esimerkki 2 kotitalousvähennyksestä:

Pientalon omistajat Pekka ja Maija tilaavat saman saneerauksen kuin pientalon omistaja Matti.

 • TerraWise tekee työn tarjottuun hintaan 4 650,00 € (sis. alv 24 %)
 • Työn osuus laskusta on noin 4 280,00 €
 • Materiaalien osuus laskusta on noin 370,00 €

Kotitalousvähennysoikeus:

 • Pekka ja Maija saavat vähentää molemmat työn hinnasta 40 %, eli 4 280,00 € x 0,40 = 1 712,00 € x 2 henkilöä = 3 424 €
 • Omavastuuosuus on 100 € vuodessa per henkilö, mikäli kiinteistön omistaja ei ole tehnyt vuoden aikana muuta kotitalousvähennyskelpoista hankintaa.  
 • Pekan ja Maijan vähennyskelpoisuus on tällöin yhteensä 3 224,00 €


Tarkistathan voimassa olevat vähennysoikeudet verottajalta


Löydät lisätietoja kotitalousvähennyksestä: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/

Sekä: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/#remontointi

Voit myös ottaa yhteyttä verottajaan puhelimitse 029 497 002 (Henkilöasiakkaan tuloverotus) ja kysyä lisää.


Ota yhteyttä ja kysy tonttijohdoistasi lisää!


Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen:
pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai soita numeroon: 040 626 6426.

Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi!

Lähteet:
HSY. https://www.hsy.fi/vesihuoltoverkoston-saneeraus-pitajanmaella/
Verottaja. https://www.vero.fi