Siirry suoraan sisältöön

Isännöitsijälle ja taloyhtiölle

Tältä sivulta löydät olennaisen tiedon siitä, mitä tonttijohtojen saneeraus tarkoittaa taloyhtiöllesi. Pääset kuhunkin aiheeseen napsauttamalla alla olevia pikalinkkejä. Jos olet tällä sivulla ensimmäistä kertaa, aloita kohdasta 1.

 1. Mitä taloyhtiön isännöitsijän tai hallituksen tulee tietää urakasta?
 2. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?
 3. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?
 4. Tonttijohtojen suuntaa antava hinta-arvio
 5. Voitte hakea taloyhtiönne tonttijohtojen saneeraukselle rahoitusta

1. Mitä taloyhtiön isännöitsijän tai hallituksen jäsenen tulee tietää urakasta?

Tiesitkö, että olette taloyhtiönä vastuussa kiinteistönne tonttijohtojen saneerauksesta? Tonttijohdot eli kiinteistön ja katualueella kulkevien runkojohtojen välillä sijaitsevat vesi- ja viemäriputket kuuluvat kiinteistön omistajan vastuulle. Vastuunjako on sama huolimatta siitä, onko kiinteistö rakennettu omalle vai vuokratontille tai onko kyseessä pientalo, kerrostalo vai yrityskiinteistö.

Testaamme aluesaneerauksessa uutta toimintamallia, joka mahdollistaa edullisen mahdollisuuden tonttijohtojen saneeraukseen HSY:n urakan yhteydessä. Tarjoamme siis taloyhtiöllenne järkevän tavan hoitaa tontin puolella sijaitsevat vesi- ja viemäriputket kerralla kuntoon. Pyydä meiltä tonttijohtojen saneeraustarjous sähköpostitse osoitteesta pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi. Kerro sähköpostissasi meille nimesi, taloyhtiön nimi ja rakennusvuosi sekä se, oletteko tehneet korjaustoimenpiteitä aikaisemmin tai havainneet vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat meitä mahdollisimman tarkan tarjouksen tekemisessä. Huomaathan, että pyytämänne tarjous ei ole sitova. 

Vastaamme tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian, jotta taloyhtiönne hallituksella on aikaa edistää asiaa. Olemme kuitenkin ensimmäiseksi yhteydessä taloyhtiöihin, jotka sijoittuvat aikataulun mukaan ensimmäisinä saneerattaville katuosuuksille. Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja. HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaan yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, mikäli tontin sisällä sijaitsevia johtoja ei saneerata.

Tämän saneeraushankkeen yhteydessä HSY rakennuttaa myös runkohulevesiviemärit niille alueille, joilta se vielä puuttuu. Suurin osa saneerattavasta alueesta on kuitenkin jo hulevesiviemäröity.

2. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?

Tässä HSY:n urakassa saneeraamme yleisen vesihuollon toimintavarmuuden vuoksi kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot. Saneeraamme yleisellä alueella kulkevat tonttijohdot tontin rajalta runkoputken liitoskohtaan asti. Poikkeuksena ovat yleisellä katualueella kulkevat 20–30 vuotta vanhat tonttiviemärit, jotka saneeraamme, jos jokin näistä ehdoista toteutuu:

 • viemäriputket ovat samassa kaivannossa saneerattavan vesijohdon kanssa (yli 20 vuotta vanha vesijohto saneerataan joka tapauksessa, joten viemäreiden saneerauksesta ei tällöin tule kiinteistönomistajalle lisäkustannuksia) TAI 
 • viemäriputket todetaan kuntonsa puolesta saneerattaviksi. HSY tekee viemärikuvauksen tämän todentamiseksi omalla kustannuksellaan. TAI 
 • kiinteistönomistaja haluaa, että tonttiviemärit saneerataan joka tapauksessa. 

HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaisesti yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, riippuen tonttijohtojen iästä alla olevan taulukon mukaisesti.

Tonttijohtojen ikä, vuottaLiittyjän kustannusosuus, %HSY:n kustannusosuus, %
0-20Ei saneerataEi saneerata
20-3030 (1200 €)70
30-4040 (1400 €)60
yli 40100 (4000 €)0

*Saneerauksen kustannusten jakautuminen prosentteina HSY:n toimitusehdoissa.

Huom!

Kiinteistön omistajana vapaudut yleisen alueen saneerausmaksusta kokonaanjos saneeraat tämän urakan yhteydessä oman tonttivesijohtosi kiinteistön rajalta vesimittarille ja tonttiviemärit tonttikaivoihin asti. HSY tarjoaa maksutta tonttijohtojen putkimateriaalit tontin rajojen sisällä tehtävään saneeraukseen. Näin maksettavaksesi jää ainoastaan kiinteistön rajojen sisällä kulkevien tonttivesijohdon ja tonttiviemärien saneeraus. Asia on havainnollistettu kohdassa 3.

3. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?

 • HSY maksaa osan kiinteistön tonttijohtojen saneeraamisesta runkoverkosta tontin rajalle asti (kuvassa osuus 1).
 • Kiinteistönomistaja vapautuu HSY:n tekemän tonttijohtojen saneerauksen kustannuksista (kuvassa osuus 1), jos kiinteistön omistaja saneeraa tonttijohtonsa tontin rajalta omistamaansa rakennukseen asti (kuvassa osuus 2).
HSY hintaedut

4. Suuntaa antava hinta-arvio auttaa hahmottamaan saneerauskustannuksia

Eri kiinteistölle tarjottava saneerauspalvelu saattaa poiketa toisistaan, koska kiinteistöjen saneerausolosuhteet ovat erilaisia. Näitä ovat esimerkiksi vesijohto-, jäte- ja huleputkien sijoittelu, kiinteistöjen pihan nykyiset pintarakenteet ja tonttijohtojen pituus. Tämän takia tarjoamme suuntaa antavan hinta-arvion, joka on 4 650 euroa per tonttijohtokaivanto (sisältäen arvonlisäveron 24 %).

Esimerkkejä erilaisista saneeraustapauksista:

 • Tonttijohdot (vesijohto, jätevesi- ja hulevesiputki) sijaitsevat lähekkäin ja ne voidaan saneerata yhdellä kaivannolla, hinta-arvio 4 650 €.  
 • Jätevesi- ja hulevesiputki on rakennettu kiinteistön pohjoispuolelta ja vesijohto eteläpuolelta. Saneeraus vaatii kaksi kaivantoa, jolloin hinta-arvio on 2 x 4 650 € = 9 300 €.

Hinta-arvioon sisältyvät työt, materiaalit sekä piha-alueen ennallistaminen nurmi- tai murskepintaisena. Uusimme tonttivesijohdon vesimittarille saakka, kun taas hule- ja jätevesijohdot remontoimme tonttikaivolle asti. Tapauskohtaisesti tarkennamme kiinteistökohtaista tarjousta, jos:

 • toivotte kiinteistön pihaan kiveys- tai asfalttipinnoitetta tai jos sellainen jo pihalta löytyy.
 • joudumme kaivannon vuoksi poistamaan istutuksia tai puita. Huomaathan, ettei täysin vastaavankokoista istutuksia tai puita välttämättä saada tilalle. Siistimme kuitenkin pihan toivomallanne tavalla.

Joissain tapauksissa saneeraus voidaan mahdollisesti toteuttaa myös kaivamattomin menetelmin, esimerkiksi sujuttamalla uudet putket nykyisiin putkiin tai sukittamalla vanhoihin putkiin tähän tarkoitukseen kehitetty vahvistesukka. Kysy asiasta tarjouspyynnön yhteydessä!

Huomaathan, että kiinteistön omistajana voit halutessasi tilata saneerauksen myös muulta kuin HSY:n urakoitsijalta, TerraWiseltä. Kysy tarkemmat ohjeet sähköpostitse osoitteesta pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi. 

5. Voitte hakea taloyhtiönne tonttijohtojen saneeraukselle rahoitusta

TerraWise tarjoaa taloyhtiöllenne mahdollisuutta hakea tontinrajojen sisäpuolella tehtävään tonttijohtojen saneeraukseen tai rakentamiseen rahoitusta. Osuuspankin asiantuntijat tekevät rahoituspäätökset tapauskohtaiset. He myös auttavat löytämään myönteisen päätöksen jälkeen kunkin taloyhtiön tarpeisiin sopivan, räätälöidyn ratkaisun.

Huomaathan, että tarjoamamme vaihtoehto on yksi mahdollisuus tonttijohtosaneerauksen rahoittamiseksi. Voitte kysyä lainaa myös muilta rahoittajilta.

Lue lisää OP:n ratkaisuista taloyhtiöille:

Rahoituksen hakemisesta:

Tee rahoitushakemus verkossa Osuuspankin sivuilla, jonka jälkeen osuuspankin asiantuntijat ottavat sinuun yhteyttä. Osuuspankin ohjeet rahoituksen hakemiseen löydät täältä.

Nopeutat asioimistasi liittämällä hakemukseen seuraavat dokumentit:

 • hankkeen kuvaus tai hankesuunnitelma, ks. ladattava hankekuvaus alla.
 • isännöitsijäntodistus
 • viisivuotissuunnitelma (taloyhtiön tulevat korjaustarpeet ja tehdyt remontit)
 • viimeisin vahvistettu tilinpäätös ja osakasluettelo

Voit käyttää alla olevaa hankekuvausta rahoitushakemuksesi liitteenä:

Ota yhteyttä ja kysy taloyhtiönne tonttijohtojen saneerauksesta lisää!


Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen:
pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai soita numeroon: 040 626 6426.

Kerro myös meille, jos haluatte välittää saneerausurakkaa koskevat tiedotteet sähköpostitse taloyhtiönne asukkaille.

Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi!

Lähde:
HSY. https://www.hsy.fi/vesihuoltoverkoston-saneeraus-pitajanmaella/