Isännöitsijälle ja taloyhtiölle

Tältä sivulta löydät olennaisen tiedon siitä, mitä tonttijohtojen saneeraus tarkoittaa taloyhtiölle. Pääset napsauttamalla alla olevia pikalinkkejä suoraan kuhunkin aiheeseen:

 1. Mitä taloyhtiön isännöitsijän tai hallituksen tulee tietää urakasta?
 2. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?
 3. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?
 4. Tonttijohtojen suuntaa antava hinta-arvio
 5. Voitte hakea taloyhtiönne tonttijohtojen saneeraukselle rahoitusta

1. Mitä taloyhtiön isännöitsijän tai hallituksen jäsenen tulee tietää urakasta?

Tiesitkö, että olette taloyhtiönä vastuussa tonttijohtojen saneerauksesta? Tonttijohdot eli kiinteistön ja katualueella kulkevien runkojohtojen välillä sijaitsevat johdot ja viemäriputket kuuluvat kiinteistön omistajan vastuulle. Vastuunjako on sama huolimatta siitä, onko kiinteistö rakennettu omalle vai vuokratontille tai onko kyseessä pientalo, kerrostalo vai yrityskiinteistö. Tarjoammekin taloyhtiöllenne järkevän tavan hoitaa tontin puolella sijaitsevat vesi- ja viemäriputket kerralla kuntoon.

Pyydä meiltä tarjous saneerauksesta mahdollisimman pian sähköpostiise pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi tai puhelimitse numeroon 040 626 6426. Kerrothan meille nimesi, taloyhtiön nimen ja rakennusvuoden sekä sen, oletteko tehneet korjaustoimenpiteitä aikaisemmin tai havainneet vesi- tai viemärijohdoissa jotain poikkeavaa. Tiedot auttavat meitä mahdollisimman tarkan tarjouksen tekemisessä. Huomaathan, että pyytämänne tarjous ei ole sitova. 

Vastaamme tarjouspyyntöösi mahdollisimman pian, jotta taloyhtiönne hallituksella on aikaa edistää asiaa. Huomaathan, että tarjous koskee vain kiinteistön tontin alueelle sijoittuvia tonttijohtoja. HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaan yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, mikäli tontin sisällä sijaitsevia johtoja ei saneerata.

2. Minkä ikäiset tonttijohdot pitää saneerata?

Tässä HSY:n urakassa saneeraamme yleisen vesihuollon toimintavarmuuden vuoksi kaikki yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot. Saneeraamme yleisellä alueella kulkevat tonttijohdot tontin rajalta runkoputken liitoskohtaan asti.

HSY:n yleisten toimitusehtojen mukaisesti yleisellä alueella tehtävästä saneeraustyöstä laskutetaan kiinteistöä 1 200–4 000 euroa per liittymäkaivanto, riippuen tonttijohtojen iästä alla olevan taulukon mukaisesti.

Tonttijohtojen ikä, vuottaLiittyjän kustannusosuus, %HSY:n kustannusosuus, %
0-20Ei saneerataEi saneerata
20-303070
30-404060
yli 401000

*Saneerauksen kustannusten jakautuminen prosentteina HSY:n toimitusehdoissa.

Mutta kiinteistön omistajana vapaudut yleisen alueen saneerausmaksusta kokonaanjos saneeraat tämän urakan yhteydessä oman tonttivesijohtosi kiinteistön rajalta vesimittarille ja tonttiviemärit tonttikaivoihin asti. HSY tarjoaa maksutta tonttijohtojen putkimateriaalit tontin rajojen sisällä tehtävään saneeraukseen. Näin maksettavaksesi jää ainoastaan kiinteistön rajojen sisällä kulkevien tonttivesijohdon ja tonttiviemärien saneeraus. Asia on havainnollistettu alla.

3. Mistä tonttijohtojen saneerauksen hinta muodostuu?

 • HSY maksaa osan kiinteistön tonttijohtojen saneeraamisesta runkoverkosta tontin rajalle asti (kuvassa osuus 1).
 • Kiinteistönomistaja vapautuu HSY:n tekemän tonttijohtojen saneerauksen kustannuksista (kuvassa osuus 1), jos saneeraa tonttijohtonsa tontin rajalta omistamaansa rakennukseen asti (kuvassa osuus 2).
HSY hintaedut

4. Suuntaa antava hinta-arvio auttaa hahmottamaan saneerauskustannuksia

Eri kiinteistölle tarjottava saneerauspalvelu saattaa poiketa toisistaan, koska kiinteistöjen saneerausolosuhteet ovat erilaisia. Näitä ovat esimerkiksi vesijohto-, jäte- ja huleputkien sijoittelu, kiinteistöjen pihan nykyiset pintarakenteet ja tonttijohtojen pituus. Tämän takia tarjoamme suuntaa antavan hinta-arvion, joka on 4 650 euroa per tonttijohtokaivanto, sisältäen arvonlisäveron 24 %.

Esimerkkejä erilaisista tapauksista:

 • Tonttijohdot (vesijohto, jätevesi- ja hulevesiputki) sijaitsevat lähekkäin ja ne voidaan saneerata yhdellä kaivannolla, hinta-arvio 4 650 €.  
 • Jätevesi- ja hulevesiputki on rakennettu kiinteistön pohjoispuolelta ja vesijohto eteläpuolelta. Saneeraus vaatii kaksi kaivantoa, jolloin hinta-arvio on 2 x 4 650 € = 9 300 €.

Hinta-arvioon sisältyvät työt, materiaalit sekä piha-alueen ennallistaminen nurmi- tai murskepintaisena. Uusimme tonttivesijohdon vesimittarille saakka, kun taas hule- ja jätevesijohdot remontoimme tonttikaivolle asti. Tapauskohtaisesti tarkennamme kiinteistökohtaista tarjousta, jos:

 • toivotte kiinteistön pihaan kiveys- tai asfalttipinnoitetta tai jos sellainen jo pihalta löytyy.
 • joudumme kaivannon vuoksi poistamaan istutuksia tai puita. Täysin vastaavan kokoista istutusta tai puuta ei välttämättä saada tilalle, mutta voimme siistiä pihan toivomallanne tavalla.

Saneeraus voidaan mahdollisesti toteuttaa myös kaivamattomin menetelmin, esimerkiksi sujuttamalla uudet putket nykyisiin putkiin tai sukittamalla vanhoihin putkiin tähän tarkoitukseen kehitetty vahvistesukka.

Huomaathan, että kiinteistön omistajana voit halutessasi tilata saneerauksen muulta kuin HSY:n urakoitsijalta, TerraWiseltä. Kysy tarkemmat ohjeet sähköpostilla osoitteesta pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi. 

5. Voitte hakea taloyhtiönne tonttijohtojen saneeraukselle rahoitusta

TerraWise tarjoaa tontinrajojen sisällä tehtävään tonttijohtojen saneeraukseen tai rakentamiseen rahoitusmahdollisuutta. Olemme sopineet rahoitusyhteistyöstä Osuuspankin ja Santanderin kanssa. Rahoituksen ennakkopäätös kannattaa hakea, sillä niin Osuuspankin kuin Santanderin tarjoaman rahoituksen kautta saatte 30 päivää maksuaikaa täysin kuluitta.

Osuuspankin tarjoama rahoitus:

Laske alla olevalla Osuuspankin laskurilla taloyhtiöllenne sopiva kuukausierä. Voit säätää siihen punaista painiketta siirtämällä haluamasi lainasumman. Kuukausierä lasketaan 7 vuoden takaisinmaksuajalla.  Voit myös hakea lainaa napsauttamalla laskurin Hae-painiketta. Tarkemmat tiedot Osuuspankin tarjoamasta lainasta löydät rahoituslaskurista.

Rahoitusyhtiö Santanderin tarjoama rahoitus:

Voit myös laskea rahoitusyhtiö Santanderin rahoituslaskimella itsellesi sopivan rahoitustavan. Ostorahoituksen kiinteän koron ja kuukausierän ansiosta tiedät aina etukäteen, mitä hankinnastasi maksat. Voit rahoittaa hankintasi joko kokonaan tai vain osan siitä.

Napsauta alla olevasta taulukosta tarvitsemasi summa ja täytä hakemus. Hakemuslomake avautuu uuteen selainikkunaan. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Luottopäätöksen saat nopeasti ja pystyt myös allekirjoittamaan sopimuksen sähköisesti. Ennakkopäätös kannattaa hakea tarpeeksi suurelle summalle, jotta se kattaa hankintasi koko hinnan. Lopullinen lainasumma vahvistetaan myyjäliikkeen toimesta toteutuneen kauppasumman mukaisesti. Ennakkohakemus ei sido mihinkään tai edellytä ostamista.

Santander Ostorahoitus on:

• Kortiton rahoitustuote
• Ei vakuuksia eikä takaajia
• Lainasumma 300 € – 40 000 €
• Avausmaksu aina 0 €
• Kiinteä korko
• Maksuaikaa jopa 10 vuotta
• Laskutus kuukausittain tasaerissä
• Lainan voi maksaa takaisin aikaisemmin ilman lisäkuluja

Ota yhteyttä ja kysy taloyhtiönne tonttijohtojen saneerauksesta lisää!

Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen:
pitajanmaen.putkisaneeraus@terrawise.fi
Tai soita numeroon: 040 626 6426.

Kerro myös meille, jos haluatte välittää saneerausurakkaa koskevat tiedotteet sähköpostitse taloyhtiönne asukkaille.

Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi!

Lähde:
HSY. https://www.hsy.fi/vesihuoltoverkoston-saneeraus-pitajanmaella/